piątek, 22 sierpnia 2014

Ciasto z jeżynami

Sezon jeżynowy u mnie ciągle trwa. Wykorzystuję je na róże sposoby, choć najczęściej jemy je po prostu świeże wprost z krzaków :)
Ale dziś przepis na bardzo smaczne ciasto...Dodałam do niego też około 2-3 łyżek borówki amerykańskiej. Ale to niekoniecznie.



Składniki :

  • 2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki - u mnie krupczatka, ale z mąki zwykłej też się udaje
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 8  łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1 i 1/2 szklanki jeżyn , ciut borówek

Przygotowanie:
  1. Jajka utarłam z cukrem, dodawałam na przemian mąkę i olej - ucierałam
  2. Dodałam proszek do pieczenia i jeszcze raz utarłam
  3. Ciasto przełożyłam do okrągłej, natłuszczonej foremki o średnicy 25 cm, ułożyłam jeżyny na całym cieście gęsto jedna obok drugiej
  4. Piekłam przez około 50 min. w prodiżu.
Ciasto piekłam raz w większej foremce - 29 cm średnicy i bez kruszonki, a drugi raz z kruszonką , ale mąka była zwykła pszenna. Ciasto było też wyższe, ponieważ foremka miała 25 cm. średnicy.

Składniki na kruszonkę :

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła roślinnego
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić tak by powstały okruszki.
Nadmiar kruszonki mrożę i wykorzystuję przy pieczeniu następnego ciasta :)

27 komentarzy:

  1. Podziwiam Cię, że jesz jeżyny prosto z krzaczka. Mam ich pełno, ale dla mnie są za kwaśne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój krzak rośnie na południowej stronie domu i teraz jeżyny są słodkie :)

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie i wakacyjnie, jak ciasta mojej babci. Prostota jest najlepsza ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. My tez jeżyny jemy najczęściej prosto z krzaka, lub z dodatkiem jogurtu. W zeszłym roku było ich tyle że powstało kilkanaście słoiczków galaretki jeżynowej. W tym roku jakby trochę ich mniej, ale na takie ciacho starczy. Pycha na sobotę będzie jak znalazł. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne!
    Chcaiłoby się je zjeść od razu...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkie leśne owoce jadam z przyjemnością, a cisto z jeżynami... mniam. Serdeczności

    OdpowiedzUsuń
  6. takie ciasto plus herbatka i jestem w niebie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam po przerwie wakacyjnej, stęskniłam się za moimi ulubionymi blogerkami i ich blogami. Nadal mam ograniczone możliwości klikania, a o szaleństwie kulinarnym, nawet nie ma mowy, zespół bolesnego barku leczy się opornie, ale w miarę możliwości, z sanatoryjnego leczenia będę chłonąć Wasze przepisy z przyjemnością.
    Trochę się usprawiedliwiam, choć obowiązku niema, ale lojalność nie pozwala mi przemilczeć faktu nieobecności.Pozdrawiam serdecznie.
    Jeżynowe eldorado w Twoim ogrodzie , muszę pomyśleć o posadzeniu choćby kilku krzewów.

    OdpowiedzUsuń
  8. Prosto i pysznie, czyli tak, jak lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak realistycznie to Twoje ciacho wygląda, że tylko wyciągnąć po nie rękę...:-) Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  10. Margaryna półtłusta, zamiast masła roślinnego wystarczyłaby do kruszonki?
    Jeśli tak, to w jakiej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj margarynę powinno się udać. Olej rzepakowy to olej roślinny, własnie takiego trzeba dodać.
      Kiedy cukier był dokładnie utarty z jajkami, dosypywałam stopniowo mąkę, ucierałam, stopniowo wlewałam olej i tez ucierałam mikserem. Nigdy nie dodaję do ciasta wszystkich składników na raz, ale po trochu. mam nadzieję, że wyjaśniłam i ciasto się uda, na pewno się uda, powodzenia Mruczku:)

      Usuń
  11. olej roślinny zamiast rzepakowego do tego ciasta, mogłoby się udać?

    OdpowiedzUsuń
  12. "Jajka utarłam z cukrem, dodawałam na przemian mąkę i olej - ucierałam"
    Możesz wytłumaczyć , do dać zdj, nie rozumiem zbytnio jak to wykonać ;/

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja kocham jeżyny! Niestety mam do nich bardzo słaby dostęp :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trochę szkoda, bo jeżynki szczególnie te leśne są wspaniałe...pozdrawiam :)
      ale jeśli masz dostęp do borówki amerykańskiej to spróbuj w tym cieście je wykorzystać.

      Usuń
    2. ja niestety też do jeżyn mam słaby dostęp, kocham ich smak, ale ceny w sklepach też bywają zaporowe czasami :(

      Usuń
  14. Uwielbiam jeżynki i wyprawy do lasu , w tym roku jeszcze nie ylam : ( praca, maluch w domu... brak transportu.. ah jak ja chce do lasu po świeże zbiory :)) p.s. Dziekujemy za życzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne ciasto musiało być. Tak apetycznie wygląda :) Najbardziej jeżyny lubię właśnie na surowo, zaraz po zerwaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak pysznie wygląda to ciasto :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. To ciasto wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Smakowite ciacho do kawki :-) zjadłabym teraz kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. super ciasto :) pysznie wygląda ! mogę poprosić o kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mmm, wygląda pysznie!
    Moje jeżyny są niestety za kwaśne, żeby zjeść większą ilość świeżych... Ale przynajmniej jest wymówka do pieczenia ciast ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jakie fajne ciacho :) Chętnie bym zjadła kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo lubię ucierane ciasta z owocami, to wygląda bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...