środa, 17 września 2014

Czosnek marynowany



Składniki :

  • 12 dużych główek czosnku
  • olej

Składniki na zalewę:
  • 0,75 l białego wina
  • 1/2 szklanki octu 10 %
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 10 ziaren zielonego pieprzu
  • 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu
  • 10 dag cukru, 1 łyżka soli



Przygotowanie :
  1. Wino i ocet zagotować z solą, cukrem, kolendrą, liśćmi oraz pieprzem na małym ogniu
  2. Czosnek obrać i włożyć ząbki do wrzącej zalewy i gotować 5 min
  3. Następnie przelać zalewę wraz z czosnkiem do słoja i odstawić na 24 godz.
  4. Po tym czasie przelać ponownie do garnka i zagotować 5 min, potem ostudzić
  5. Czosnek przełożyć do wyparzonych, czystych słojów, zalać łyżką oleju
  6. Słoje zamknąć wyparzonymi dekielkami i trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu, a po otwarciu w lodówce

Czosnek marynowany to doskonały dodatek do wędlin, zimnych mięs, serów i sałatek. Taki czosnek  nie ma charakterystycznego ostrego zapachu.


Przepis z magazynu " Kuchnia-dziadkowe i babcine nalewki i przetwory " Nr.2/2000

11 komentarzy:

  1. świetna sprawa taki słoiczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam czosnek marynowany. Rewelacyjny do sałatek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, będzie pysznym dodatkiem do wielu dań:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Udało mi się zrobić czosnek kiszony z twojego przepisu, został pożarty zanim wykonałam zdjęcie. Chętnie spróbuję taki. Dodatek wina bardzo mnie zachęcił :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny przepis, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam i wyjadam prosto ze słoiczka:)pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę spróbować, bo czosnek bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie bylo mi dane probować, ciekawe jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna marynata, a ja bezczelnie zdejmuję z półki sklepowej i kupuję to paskudztwo chińskie, fe!
    Zrobię wg Twojego przepisu, ciekawie z winem, a ja lubię pogryzać ząbki czosnku marynowane, pyszne są.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czosnek marynowany jest niesamowity.Można wykorzystać go do tak wielu przepisów.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...