poniedziałek, 1 września 2014

Golonka w piwie



Składniki :

  • około 2 kg tylnej golonki wieprzowej
  • pieprz mielony
  • sól
  • chili
  • czosnek granulowany
  • cebula
  • piwo jasne około 1/2 l
  • kilka goździków


Przygotowanie :

  1. Umytą golonkę osuszyłam,  skórę pokroiłam w kratkę i natarłam solą, pieprzem, czosnkiem i chili
  2. Wbiłam w mięso goździki oraz obłożyłam pokrojoną cebulą, przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam na 2-4 godz. w chłodnym, ale nie zbyt zimnym miejscu
  3. Po tym czasie przełożyłam mięso do foremki i polałam mięso piwem, przykryłam folią aluminiową, piekłam wpierw w piekarniku nagrzanym do 220 *C. przez 30 min. a potem prawie 1 i 1/2 godz.w temp. 200 *C

W trakcie pieczenia mięsa, polewałam je sosem który się wytworzył, dolewałam też świeżego piwa, ponieważ płyn szybko parował.
Moja golonka była dość ostra w smaku :)
Świetnie smakowała z chrzanem tartym własnej roboty. Golonka z ogóreczkiem kiszonym też jest ok. :)

19 komentarzy:

  1. Ale ta Twoja golonka wygląda! Ja czasami też robię, ale wstępnie obgotowuję, bo na golone - potwora (która zadowoli mięsożerców z naszej czeredy) musiałabym piłować piekarnikiem ze 3 godziny :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie! Taka jesienna aura sprzyja takiemu nieco bardziej treściwemu mięsku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ukochane mięsko mojego M:) już widzę ten błogi uśmiech na jego twarzy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój tata z ochotą by zjadł ;)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ apetyczna golona! W sam raz na jesienne chłody.Od czasu do czasu nie grzech zjeść spory kawał.Pięknie przyrządziłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój mąż jest golonkowy / widzę powyżej że nie tylko mój /. Wypróbuję ten przepis , ale może najpierw podgotuję w szybkowarze a potem do brytfanki jak opisujesz. Już wypróbowałam jeden Twój przepis kilkakrotnie i dałam przepis sąsiadce bo tak smakowało. Mam uwiecznione na zdjęciu i będzie na moim blogu. Co zrobiłam ? to na razie tajemnica. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zajrzę na pewno:)
      moja golonka po natarciu przyprawami stała w chłodzie, a potem bez podgotowywania była pieczona.
      Wcześniej wyjęłam ją z zamrażalnika.
      pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. Mój mąż byłby zachwycony, ja niestety nie jadam :-) ale wygląda super, nie pokazuje mężowi bo bedzie mi marudził, że mam mu zrobić :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow... Dobrze, że mój małżonek nie zagląda na Twojego bloga, bo musiałabym natychmiastowo wykorzystać ten przepis na golonkę. Drugiego takiego golonkowego pożeracza chyba nie ma :) Serdeczności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te golonkę jadłam i ja :)
      Takie chude mięsko jest pyszne, pozdrawiam serdecznie !

      Usuń
  9. Och! Zjadłabym! Mniam!!!!
    Ale poprzestanę na jarmużowym pesto z makaronem:) To danie bardziej dla mnie:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie wyjełam z zamrażarki na jutro golonke....jutro kupie piwo.....

    OdpowiedzUsuń
  11. ulubione danie mojego męża :)

    OdpowiedzUsuń
  12. rewelacyjny blog.golonka to raczej dla moich panów ale reszta przepisów super
    http://hopdogara.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam golonke, oszamała bym taką:D
    Pozdrawiam, http://cyfrowasparkle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. oj jak dawno nie jadłam golonki, marzy mi się dziś na obiad taki kawał mięsiwa :) wygląda pysznie !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...