poniedziałek, 22 września 2014

Konfitura i galaretka z pigwy







Składniki na konfiturę :
  • 2 kg pigwy
  • 2 kg cukru
Przygotowanie konfitury :
  1. Owoce dokładnie umyć w gorącej wodzie i obrać ze skórki
  2. Pokroić na cząstki, oczyścić z gniazd nasiennych i zalać wodą w takiej ilości by owoce były zanurzone w wodzie ( obierzyny i nasiona zachować na galaretkę )
  3. Gotować na małym ogniu do momentu, aż owoce zmiękną - u mnie było to bardzo krótko około 10 min. , pewnie dlatego, że pigwa była przemrożona
  4. W oddzielnym garnku zagotować 2 kg cukru w 1 litrze wody gęsty syrop, zszumować i dodać odcedzone z wody owoce ( tej wody nie wylewać !)
  5. Garnek przykryć i odstawić na 24 godz.
  6. Po tym czasie owoce ponownie wyjąć odcedzając, a syrop zagotować, wtedy włożyć pigwę do gorącego syropu, wszystko razem zagotować i zestawić z ognia na 10 min.
  7. Jeszcze 3 - krotnie doprowadzać do wrzenia i odstawiać na 10 min
  8. Na koniec dogotować owoce na małym ogniu, aż będą przezroczyste.
Wystudzoną konfiturę przełożyć do idealnie czystych słoiczków i zamknąć. Moja konfitura nie do końca była gęsta :(

Przygotowanie galaretki :
  1. Do wody którą pozostawiliśmy z obgotowywania pigwy dokładamy obierzyny i gniazda nasienne- gotujemy 20-30 min.
  2. Następnie wywar odcedzamy i dodajemy cukier proporcjonalnie do ilości wywaru jaki pozostał ( zachowujemy proporcję: 50 dag cukru na 1 litr wywaru, jeśli wywaru mamy mniej, dajemy mniej cukru )
  3. Teraz gotujemy do momentu, aż zgęstnieje i nabierze pięknego koloru- od żółtego do łososiowego lub nawet różowego 
  4. Gorącą galaretkę przekładamy do czystych słoików, po wystudzeniu zamykamy.
Tym sposobem mamy dwa smaczne przetwory z jednego owocu :)
Są naprawdę pyszne,szczególnie galaretka, a przy tym pięknie wyglądają.
Z tej ilości uzyskałam tylko 6 małych słoiczków galaretki i słoiczków  konfitur.
Pomysł zaczerpnęłam z magazynu Kuchnia 2/2000





Te przetwory robiłam w ubiegłym roku. W tym roku mam zamiar je powtórzyć, przynajmniej galaretkę - na pewno :)


A sok z pigwy i pigwówkę robi się jeszcze prościej.


14 komentarzy:

  1. chętnie bym spróbowała:) wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny kolor, musi być pyszna :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobre takie konfitury z domowych przepisów.

    ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥~
    ♥_(.•´♥...ŻYCZĘ
    `*.*´¨)♥.WSPANIAŁEGO
    ¸.•)´♥. POGODNEGO
    .•´♥.. DNIA
    ¸.•)´♥.. POZDRAWIAM:)*

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie też pigwa zagościła na półce w spiżarni i popijamy sobie z nią herbatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe konfitury są najlepsze i w zimie smakują wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. taka konfitura musi być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj jak ja ją uwielbiam, z chęcią bym zabrała jeden słoiczek :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie i takie domowe konfitury na pewno są pyszne i zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  9. taką konfiturkę robi Mamcia, a ja wolę nalewkę z pigwy od ojczyma. ha ha haa

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam sporo konfitury z pigwy zeszłorocznej, właśnie medytuję co z nią robić, to pyszny dodatek niemal do wszystkiego, jadłam kiedyś z piersią drobiową, pycha.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jadłam różne przetwory z pigwy, bardzo mi smakowały. Nie robiłam, a szkoda. W zimie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja czeka na przerobienie, ale nie lubię tej roboty, łapki bolą, bo owoce twarde opór stawiają straszliwy, ale co zrobić, jest tak pyszna do sera, że przerobić muszę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...