poniedziałek, 29 września 2014

Śledzie w oleju - przepis drugi

Kto lubi śledzie, niech kupuje płaty i testuje ten przepis :) Myślę, że się nie zawiedzie...



Składniki :

  • 4-5 płatów śledziowych
  • cebula czerwona i mała biała
  • ocet, liść laurowy, pieprz mielony
  • olej słonecznikowy
Przygotowanie :
  1. Słone płaty śledziowe moczymy w wodzie, jeśli bardzo słone wodę wymieniamy kilkakrotnie
  2. Po ostatnim moczeniu śledzie osączamy  na sicie i wkładamy dosłownie na 10 min. do octu, ponownie osaczmy
  3. W tym czasie kroimy drobno cebulę, odmierzamy około 3/4 szklanki oleju słonecznikowego, wkładamy liść i zagotowujemy ( bez cebuli )
  4. Osączone śledzie kroimy w dzwonka, układamy w słoju lub miseczce, każdy posypujemy mielonym pieprzem prawdziwym i cebulą
  5. Kiedy ułożymy już ostatnią warstwę, wlewamy do śledzi przestudzony olej
  6. Odkładamy do dnia następnego, wtedy najlepsze :)

Przepis ten dostałam od Janusza. To u niego i jego żony jadłam je po raz pierwszy i bardzo mi zasmakowały. Polecam !


                             Oleju użyjemy tyle, by śledzie były w całości nim przykryte.

16 komentarzy:

  1. jak ja dawno śledzia nie jadłam, czas nadrobić zaległości, pysznyyy!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śledź w oleju to klasyka:) Pasuje na wszystkie okazje i niemal każdy je lubi.

    OdpowiedzUsuń
  3. oo.. ta czerwona cebula bardzo fajnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śledzi nie jadłam całe wieki...a teraz dzięki Tobie naszła mnie ogromna ochota na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No i teraz muszę zjeść śledzia, bo nie wytrzymam ;P

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam! coś dla mojego taty!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na imprezie rodzinnej koniecznie muszą być :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. mam swój ulubiony przepis,ale myślę że i ten by nam smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny śledzik :) Takie lekko octowe lubię !

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale mi ślinka leci!
    Tutaj w DE nie ma takich dobrych płatów jak w Polsce. Będę musiała przejechać się do polskiego sklepu, żeby kupić i zrobić...
    Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham śledzie pod każdą postacią! Ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja przepadam za śledziami, ale lubię mocno kwaśne. No coż, ten typ tak ma, normalni ludzie znają jeszcze i inne smaki :-D

    OdpowiedzUsuń
  13. pyyyyszności! chodzą za mną śledzie w śmietanie, ale chyba zrobię takie:-) szykują się u mnie chrzciny a mam bardzo śledziową rodzinę będzie jak znalazł :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...