środa, 8 października 2014

Chleb z dynią



 Ciasto zakwaszone metodą 3 stopniową, cykl powinien zamknąć się od 22 - 24 godz. Na 3 foremki.

przepis stąd- od Danusi



  • 60 g zakwasu z mąki żytniej razowej
  • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 160 g wody
Składniki mieszamy i pozostawiamy na 6 - 7 godz. Po tym czasie dodajemy 
  • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 160 g wody
Mieszamy i pozostawiamy na 13 - 14 godz. Po czym dodajemy :
  • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 160 g wody
Trzeci ostatni etap, to mieszamy składniki i pozostawiamy na 2-3 godz.

Ciasto właściwe :

  • 1020 g ciasta zakwaszonego
  • 350 g dyni świeżej startej, u Danusi gotowana i zmiksowana
  • 230 g mleka z solą
  • 520 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 200 g mąki pszennej
  • ziarna dyni uprażone na suchej patelni



Przygotowanie :
  1. Do ciasta zakwaszonego dodałam startą dynię ( jeśli wilgotna - odcisnąć sok ) i wymieszałam dokładnie, następnie mąki i mleko ze solą, robiłam to drewnianą łyżką
  2. Pod koniec wyrabiania dodałam pestki dyni i połączyłam z ciastem
  3. Pozostawiłam na 20-30 min, wysmarowałam olejem foremki, podsypałam mąką, włożyłam do każdej ciasto. Można posmarować rozbełtanym jajkiem. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
  4. Po około godzinie, gdy ciasto urosło, piekłam wpierw w 230 *C, potem zmniejszyłam do 180*C. Chleb piekł się około 60 min. , ciut mi się przypiekł. 
                  Chleb jest bardzo smaczny :)


26 komentarzy:

  1. To się nazywa prawdziwy chleb:) Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, muszę wykorzystać. Mam dużo dyń, obrodziły mi na grządkach:) Ostatnio nie piekłam chleba, jakoś przestał mi wychodzić, może piekarnik źle grzeje. Chleby są niedopieczone:) Pozdrowienia poranne zostawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakupiłam kamień do pieczenia i wykorzystuję go też do pieczenia chleba, bo mój piekarnik tez niedomagał, pozdrawiam Aniu serdecznie i powodzenia.

      Usuń
  3. Tyle bochenków! Poproszę jeden :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki przepiękny chlebek, wygląda idealnie, z chęcią skusiłabym się na kromeczkę:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Dynia jest dobra, szczególnie dla mężczyzn. Byle nie z Chin.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile pysznego chlebka! Mogę trochę? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale cudny chlebek. Musi być pyszny :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  8. ho,ho! tyle wspaniałych bochenków! Cudnie sie upiekły, Gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję , jestem dumna z tego chlebka, a Danusiu Tobie przede wszystkim dziękuję za przepis !

      Usuń
  9. Już czuję jego smak i zapach.
    Cudnie wygląda.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały bochenek chleba! Oj zjadło by się kromeczkę :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Magiczny chlebek :) A można go wyrabiać mikserem?

    OdpowiedzUsuń
  12. domowy chlebuś.. <3 cudeńko! :)
    i z dynią-ciekawe jaki smak?

    OdpowiedzUsuń
  13. Urszula, wielki szacun:)
    Chleb Ci się znakomicie udał!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, cykl pieczenia chleba był długi, ale było warto , smakował nam znakomicie, serdecznie pozdrawiam !

      Usuń
  14. Wygląda bosko, kromeczka takiego cuda na śniadanie i jestem w niebie... :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękny chleb!
    uwielbiam dyniowe

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...