poniedziałek, 27 października 2014

Naleśniki z mąką owsianą



Składniki :
  • 350 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej 
  • 1 jajko
  • 10 kopiastych łyżek mąki pszennej,
  •  5 łyżek mąki owsianej, sól
  • 1-2 łyżki oleju 
                 Naleśniki z mąki owsianej mają specyficzny smak. Jeśli w czasie smażenia ciasto będzie                      gęstnieć, należy dolać do niego ciut wody lub mleka.


          Przygotowanie:
  1. Podane składniki zmiksować,  ciasto pozostawić na 15 min. by "odpoczęło"
  2. Po tym czasie smażyć naleśniki na patelni najlepiej bez tłuszczu 
  3. Wlewać tyle ciasta, by po usmażeniu naleśniki nie były zbyt grube
  4. Po usmażeniu przykryłam je na 10 min.talerzem, tak by nabrały wilgoci i lepiej można było je smarować i zwijać. Możemy podać je  na ostro np. z serkiem Almette z ogórkiem zielonym
  5. Z ulubioną konfiturą też będą pyszne :)



                                         Te polałam melasą cukrową z buraka.
                                     
                 





16 komentarzy:

  1. Uwielbiam naleśniki, moja mama robiła naleśniki zupełnie jak biszkopty, pyyyyychota :)))
    Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam uwielbiam naleśniki pod każdą postacią, mogę jeść je zawsze i wszędzie. Twoja propozycja jest pyszna :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem ciekawa jak smakują:) nigdy nie jadłam, a mam wielką ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam naleśniki !!!, ale z mąką owsianą nie próbowałam......

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio zaczynam się przekonywać do naleśników :)

    naczytane.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Bakłażan a włąściwie cukinia u mnie była wg twego przepisu pychota była ale naleśników na takiej mące nie robiłąm - obawiam się czy aby nie twarde sa- dzis u mnie królować będą normalne ze szpinakiem - buziaki śle Marii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mario, te naleśniki maja swój specyficzny smak, ale na pewno mąka owsiana ma swoje właściwości zdrowotne, może warto spróbować na małej ilości. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Fajne:) Robiłam z dodatkiem mąki ryżowej i graham.

    OdpowiedzUsuń
  8. Często robię naleśniki dodając różne rodzaje mąk ale na owsianą jeszcze nie trafiłam. Czy gdy zmielę troszkę płatków to efekt będzie podobny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, choć mnie udało się kupić mąkę owsianą w sklepie ze zdrową żywnością, pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Moje córcie uwielbiają naleśniki, oczywiście nabardziej z nutellą :-) jednak ja im to trochę ograniczam i muszą zadowolić się serkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo? Takich jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobry pomysł na zdrowszą wersję naleśników :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. też ostatnio eksperymentowałam z mąką owsianą w naleśnikach.. wyszły naprawdę fajne, ale najlepsze jest to, że synek kompletnie nie zauważył różnicy, więc od tamtej pory nie dostaje już tradycyjnych pszennych!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...