piątek, 3 października 2014

Szybki biszkopt z jabłkami


Składniki :


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 - 4 średnie jabłka



Przygotowanie :
  1. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry
  2. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem, w trakcie dodawać po łyżce wody
  3. Wsypać stopniowo mąkę pszenną i ucierać, potem ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać - utrzeć
  4. Białka ubić na pianę i dodać ostrożnie do całości, wymieszać delikatnie
  5. Pokrojone w plasterki jabłka dodać do masy i wymieszać łyżką, wlać do foremki


Piekłam to ciasto w prodiżu i udało się znakomicie. Jedyna moja uwaga jest taka, że należało do ciasta użyć co najmniej 4-5 jabłek. Większa ilość jabłek nadałaby ciastu wilgotności.
Na drugi dzień po upieczeniu było smaczniejsze :)
Sprawdziłam, wystarczą 4 jabłka...


38 komentarzy:

  1. Wspaniały biszkopcik, dawno już miałam taki zrobić, bo to świetne jesienne ciasto:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam; to mój przepis ze starego zeszytu, wypróbowany, rzadko kiedy ciasto się nie udawało, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wiem, dlaczego na drugi dzień ciasto było smaczniejsze. Bo się kończyło...

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego ciacha nie robiłam jeszcze, ale super się prezentuje! Pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Biszkopt z jabłkami to połączenie doskonałe - smakuje każdemu i znika w ekspresowym tempie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Urszulko, wspaniale wyrósł i wygląda apetycznie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W cieście mąki nie za wiele, ale przez to , ze w środek włożyłam "kominek" wyszło dość wysokie :)
      pozdrawiam !

      Usuń
  6. Oj, lubię takie proste ciasta. Idealne by szybko je zrobić w ciągu tygodnia i jeść ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekny, ale ja nie mam reki do biszkoptów i dlatego sie wzajemnie nie lubimy:-)))))))) z biszkoptami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, ależ ten biszkopt udaje się prawie ZAWSZE, pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Prodziż to jest coś. świetnie wymyślony i doskonały sprzęt, którego jednak nie mam w mojej kuchni (czego ogromnie żałuję). Ale niedługo stanę się szczęśliwą jego posiadaczką - oddaje mi go koleżanka i wtedy poszaleję z twoim ciastem oj poszaleję

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Upiekłam, stygnie, wyszedł fajny wysoki. W składnikach nie ma ile cukru ja dodałam szklankę. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Mysiu ! dzięki, przez nieuwagę nie napisałam ile cukru, ale dokładnie tyle dodałam- szklankę, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  10. Ula,
    pamiętam smak takiego biszkoptu z domu rodzinnego.
    Upiekę jutro.
    Dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  11. porywam kawałek do kawki:) uwielbiam takie "stare" przepisy, sama mam kilka, a i tak ciągle wypytuję o stare zeszyty z przepisami:) miłego weekendu:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak ja dawno nie robiłam biszkopta, a kiedyś to było ciasto numer jeden. Chyba muszę wrócić do starej tradycji, zwłaszcza że Twoje ciasto wygląda bardzo smakowicie, mmmmm
    Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem warto wrócić do dawnych przepisów, takich bez udziwnień, pozdrawiam Doro :)

      Usuń
  13. Jeszcze niedawno śliwki, teraz jabłka - klasyczne polskie placki. Piekłam kiedyś podobne.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Super ciasto. Jak upiekę to pokażę na blogu. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  15. Uleńko ale Ci się udał ten biszkopt. rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniały biszkopt :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny przepis. Zapisuję, bo ciasto jest delikatne i te jabłka w nim.... ummm, palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  18. łatwo się robi i szybko. praktycznie zawsze się udaje, a to jest ważne.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ojej...ale bym teraz zjadla takiego ciasta:-)
    Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Właśnie się piecze. dam znać jak smakuję
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Wypróbowałam :) szybki i pyszny, to lubię najbardziej :)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję, ciasto naprawdę nie wymaga super zdolności, pozdrawiam :)

      Usuń
  22. idealne ciacho gdy mamy mieć szybko gości :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Piękny biszkoptowy kołacz ! Takie ciasta lubię , właśnie dlatego, że się udają.

    OdpowiedzUsuń
  24. Pięknie wyrośnięty biszkopt. Pozwolę sobie spisać proporcje, z biszkoptami różnie bywa i nie zawsze chcą być takie puszyste. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  25. Jutro wrócę do tego postu.
    Wydrukuję przepis. Biszkopt mnie zachwycił.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  26. uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami, a takie proste są najlepsze :) Wyszło Ci to ciasto wspaniale :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...