piątek, 28 listopada 2014

Pasta paprykowo- orzechowa

                 Taka pasta przydać się może na jutrzejsze imprezy Andrzejkowe :)



Składniki :

  • 3 czerwone mięsiste papryki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, mielona ostra papryka
Przygotowanie:
  1. Papryki umyć, osuszyć i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 *C przez około 30 min. - z termoobiegiem (ok. 200*C w zwykłym piekarniku)
  2. Kiedy skórka będzie miejscami czarna i przypalona, przekładamy papryki do torby plastikowej na ok. 10 min
  3. Po tym czasie należy zdjąć z nich skórę, wyrzucić gniazda nasienne, przestudzić i zmiksować
  4. Orzechy zmielić, dodać je do masy paprykowej z pozostałymi składnikami, wymieszać.

                           Taką pastę podałam jako przystawkę na krakersach.
                            Powtórzę ją, ale z pieczonym czosnkiem. Zastąpię nim kmin.
                            Można robić z połowy składników.

            przepis z "Palce lizać" z 13 listopada 2012

21 komentarzy:

  1. Jaka prosta i jaka pyszna! Stanowczo do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno pyszna i zamiana na czosnek myślę , jak dla mnie, będzie lepsza. Muszę sobie taką pastę przyszykować. Ajwar już mi się kończy, za mało go zrobiłam. Syn przyjechał latem po wnuki i zabrał ze sobą sporą ilość:) Niech im będzie na zdrowie:))) Pozdrawiam cieplutko.
    Brrr, u mnie już mróz!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna pasta :-) bardzo takie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne połączenie smaków, z pewnością była pyszna !

    OdpowiedzUsuń
  5. Całkiem ładnie wygląda, ciekawe jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. takie proste! zupełnie zapomniałam o różnych pastach! Twoją wypróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś dla mnie :) TYlko proporcje będę musiała zmniejszyć, bo sama takiej ilości nie zdzierżę, a moja rodzina nie-paprykowa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Paprykową znam, ale z orzechami nie próbowałam. Jednak muszę skorzystać również z twojego przepisu :) Bo wygląda na smakowity.
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka pasta to jest to!
    Kradnę przepis,choć wyrzucam orzechy(alergia).

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak nic kiedyś spróbuję :) Mój ostatni wynalazek to: suszone pomidory, kasza jaglana i czosnek :) Kaszę ugotować, a resztę zmiksować, potem zmieszać - przekąska, albo pasta jak talala :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z orzechami... mam teraz okrutną jazdę na orzechy, muszę więc zrobić tę pastę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. papryka i orzechy? ciekawe połączenie :) lubię smarowidła na chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Prosta, zdrowa i pyszna. Czego chcieć więcej?

    OdpowiedzUsuń
  14. Święte połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...