czwartek, 2 kwietnia 2015

Karczek pieczony ze śliwką i jabłkiem

Składniki :

  • około 110 dag mięsa- karczku
  • jabłko
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka suszonych śliwek
  • łyżka smalcu
  • sól, pieprz czarny

Przygotowanie :
  1. Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, czosnek przecisnąć przez praskę
  2. Mięso posypać pieprzem, natrzeć czosnkiem, pozostawić w przykrytej miseczce na około 12 godz. w chłodnym miejscu
  3.  Po tym czasie posypać solą, nakłuć ostrym widelcem, włożyć do rękawa, obłożyć plasterkami obranego jabłka, dołożyć 5-6 śliwek, a na wierzch mięsa  położyć smalec i zamknąć rękaw
  4. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200*C na 20 min, po tym czasie zmniejszyłam temp. do 160 *C, piekłam około 80 min.

Powstały w czasie pieczenia sos można zagęścić mąką np. ziemniaczaną i polać nim mięso.
Paluszki lizać :)
Może przepis przyda się jeszcze na tegoroczne Święta, a jeśli  nie dacie rady to zawsze można zrobić na inną okazję :D

36 komentarzy:

  1. Smakowity, domowy karczek i te super dodatki. Pycha!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham mięso z owocami, ma niepowtarzalny smak. Fajny karczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczak wygląda rewelacyjnie !!! - pozdrawiam serdecznie i życzę spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych oraz samych cudownych i słonecznych dni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Szukam akurat pomysłu na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Karczek wygląda tak apetycznie, że chciałoby sięgnąć chociaż mały plasterek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma, jak to domowe wędliny, dziś również piekłam mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś post, a tu tak kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajny pomysł z tymi jabłkami, karczek nie, ale spróbuję upiec tak schab :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie upieczone mięsko jest wspaniałe i na ciepło i na zimno! Bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  10. Już się robię głodna :)))
    Ulu, wszystkiego najlepszego , czyli zdrowia, szczęścia i radości na te Święta :)
    Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Doroto, tez życzę pogodnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych :)

      Usuń
  11. Najlepsza p[pieczeń wychodzi z karkówki :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na pewno musi być pyszna tak karkówka, to jedno z moich ulubionych mięs pieczonych, bo zawsze jest miękka i soczysta :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdrowych i spokojnych świąt kochana życzę - serdeczności ślę Marii z rodziną

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mario, dla Ciebie i Twojej rodziny również pogodnych, spokojnych Świąt :)

      Usuń
  14. Mięsko ze słodkim akcentem jest ciekawe, na pewno zaskoczy nie jedną osobę przy np. świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Widzę, że u Ciebie można zdobyć przepisy na pyszności :) Muszę częściej zaglądać :)
    Wszystkiego dobrego na Święta!

    OdpowiedzUsuń
  16. Urszulko, każdy ma swój ulubiony przepis na sos tatarski. To kwestia wdrukowania smaku. W wersji najczęściej przyjętej nie ma jajek, ale taki z jajkami może nawet robić za rodzaj sałatki. Do wędlin i jajek jest pyszny :-) Można nim też napychać takie marchewki z ciasta francuskiego.
    Życzę Ci wszystkiego najlepszego na święta, całuski!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ pyszności :)
    Karczek wygląda bardzo smakowicie, uwielbiam połączenie mięsa z owocami :)
    Pozdrawiam cieplutko, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam już prawie Świątecznie :)

      Usuń
  18. Na święta smaczna potrawa.
    Radosnych i pogodnych Świąt Tobie życzę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, Tobie również radości i pogody na Święta Wielkanocne:)

      Usuń
  19. ale smakowita wędlinka :) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  20. Mój karczek na swięta leży jeszcze w marynacie , jutro będę piekła. Marynata tradycyjna. Twój wygląda super , ja lubię takie słodko - kwaśne dodatki lecz moi domownicy nie za bardzo . Pozdrawiam jeszcze przedświątecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, zapewne też będzie pyszny !
      A ja pozdrawiam prawie już Świątecznie :)

      Usuń
  21. Jak pięknie i smacznie wygląda...
    Wspaniałych, rodzinnych, pełnych radości i spokoju Świąt wielkanocnych:)
    ściskam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  22. Właśnie taki zrobię, moi chłopcy za nim przepadają.
    Życzę Ci Urszulko wspaniałych i radosnych Świąt Wielkanocnych!

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglada ładnie ale jestem wegetarianka wiec nie skosztuje ;) Życzę Tobie Wesołych Świąt i wspaniałych chwil spędzonych w gronie najbliższych :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ależ obłędnie się prezentuje :) Aż ślinka cieknie !!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...