Składniki :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka gęstej śmietany
Przygotowanie :
- Żółtka utrzeć z cukrem do białości
- Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, utrzeć,
- Wlewać ostrożnie olej i ucierać, dodać ubite na pianę białka
- Jeśli ciasto za gęste dodać śmietanę, dokładnie utrzeć
- Wyłożyć do foremki, poukładać truskawki i pokrojony w kostkę rabarbar, można posypać kruszonką
- Piekłam w prodiżu około 60 min.
Wygląda bardzo smacznie :-).
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe swojskie ciasto :)
OdpowiedzUsuńKlasyka letnich miesięcy :)
Jakie wypasione truskawkami, super :)
OdpowiedzUsuńPyszne Urszulko :-) takie ciasta teraz są na topie :-)
OdpowiedzUsuńMniam. Rabarbar ten smak chodzi za mną od 4 latn no cóż.... może za rok...
OdpowiedzUsuńPrzepyszny klasyk! Uwielbiam to połączenie :)
OdpowiedzUsuńciasto z dużą ilością owoców zawsze wygląda na zakalcowate, ale wcale nim nie jest:)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho!!
Wygląda smakowicie! Myślę, że na upały ciasto będzie w sam raz, bo jest delikatne i lekko kwaśne.
OdpowiedzUsuńPozdrawia serdecznie :)
Wspaniałe ciasto, prezentuje się naprawdę rewelacyjnie! ;)
OdpowiedzUsuńMmmm, wygląda jak takie z czasów dzieciństwa ;).
OdpowiedzUsuńUla tarta wygląda znakomicie a te truskaweczki wprost obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis do każdych owoców. Rabarbar i truskawki razem świetne połączenie. Pozdrawiam cieplutko .
OdpowiedzUsuńpyszny placuszek :)
OdpowiedzUsuńOstatnio też robiłam ciasto z truskawkami i rabarbarem, tylko wpisu nie dodałam jeszcze na bloga. Lubię te ciasto za to, że jest takie słodko-kwaśne, moja ulubiona nuta smakowa :)
OdpowiedzUsuńKawał pysznego ciacha :)
OdpowiedzUsuńPychota! Szkoda że okres truskawkowy jest taki krótki.
OdpowiedzUsuńPrzesyłam serdeczności.
Proste a jakie smaczne :)
OdpowiedzUsuńPewno pyszne, więc się kawałkiem poczęstuję :). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSłodkie, cudowne i idealne na podwieczorek.
OdpowiedzUsuńMój blog https://inwestum.com.pl/