piątek, 12 czerwca 2015

Ciasto z truskawkami i rabarbarem


O tej prze roku akurat te składniki są ogólnie dostępne. Świeże i pod dostatkiem :)




Składniki :

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka gęstej śmietany

Przygotowanie :
  1. Żółtka utrzeć z cukrem do białości
  2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, utrzeć,
  3. Wlewać ostrożnie olej i ucierać, dodać ubite na pianę białka
  4. Jeśli ciasto za gęste dodać śmietanę, dokładnie utrzeć
  5. Wyłożyć do foremki, poukładać truskawki i pokrojony w kostkę rabarbar, można posypać kruszonką
  6. Piekłam w prodiżu około 60 min.

           Ciasto wygląda może trochę "zakalcowato", ale smakuje wyśmienicie.



19 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe swojskie ciasto :)
    Klasyka letnich miesięcy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie wypasione truskawkami, super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne Urszulko :-) takie ciasta teraz są na topie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam. Rabarbar ten smak chodzi za mną od 4 latn no cóż.... może za rok...

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszny klasyk! Uwielbiam to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto z dużą ilością owoców zawsze wygląda na zakalcowate, ale wcale nim nie jest:)
    pyszne ciacho!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smakowicie! Myślę, że na upały ciasto będzie w sam raz, bo jest delikatne i lekko kwaśne.
    Pozdrawia serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe ciasto, prezentuje się naprawdę rewelacyjnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm, wygląda jak takie z czasów dzieciństwa ;).

    OdpowiedzUsuń
  11. Ula tarta wygląda znakomicie a te truskaweczki wprost obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis do każdych owoców. Rabarbar i truskawki razem świetne połączenie. Pozdrawiam cieplutko .

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio też robiłam ciasto z truskawkami i rabarbarem, tylko wpisu nie dodałam jeszcze na bloga. Lubię te ciasto za to, że jest takie słodko-kwaśne, moja ulubiona nuta smakowa :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pychota! Szkoda że okres truskawkowy jest taki krótki.
    Przesyłam serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pewno pyszne, więc się kawałkiem poczęstuję :). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...