sobota, 11 lipca 2015

Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową



Składniki na kruche ciasto :



  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, u mnie krupczatka
  • 250 g masła zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • maliny

Przygotowanie :
  1. Zimne masło pokroić w drobną kostkę, wsypać mąkę, zagnieść mokrymi rękoma, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść tak by połączyć wszystkie składniki w kulkę
  2. Podzielić ciasto na 2 części, mniejszą i większą (60 %. 40 %)
  3. Każdą część zamrozić, najlepiej do dnia następnego
  4. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia
  5. Większą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko przycisnąć i wyrównać, podpiec na złoty kolor w temp. 190*C przez około 20 min.
  6. Upieczone ciasto wystudzić
  7. Zrobić masę budyniową z :
  • 5 białek
  • szklanki drobnego cukru
  • 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru-2 x 40 g
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, ja dałam rzepakowy
Przygotowanie masy :
  1. Kiedy spód ciasta wystygnie zaczynamy ubijać białka z cukrem dodawanym po kilka łyżek ( na najwyższych obrotach)
  2. Po wyczerpaniu cukru dodajemy stopniowo proszek budyniowy- ucieramy do zupełnego połączenia składników
  3. Strużką wlewamy olej i nadal miksujemy
  4. Na podpieczony spód wykładamy pianę, układamy maliny ( otworami do góry ), ułożyłam dość ciasno jedna obok drugiej, jedną warstwę
  5. Na wierzch piany ścieramy resztę zamrożonego ciasta
  6. Pieczemy w temp. 190*C przez dalsze 30-40 min.

Moje uwagi :
Kruche ciasto można zrobić malakserem, ale należy uważać by ciasto się nie "zgrzało ". Mnie tak się stało  i masło wyszło lekko  z ciasta :)
Jeśli mamy maliny mrożone to ich nie rozmrażamy, ja użyłam świeże.
Ciasto piekłam w foremce o wymiarach 25 cm x 30 cm. Ciasto jest naprawdę pyszne:)
przepis stąd


25 komentarzy:

  1. Jedno z moich ulubionych ciast! Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej nigdy nie probowalam robic a mam akurat maliny a narobilas mi ochote na to ciacho <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudeńko! Pysznie wygląda :) Zjadłabym kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre ciacho! robię je bardzo,często:) Poz

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis zapisuję, bo wygląda przepysznie!
    miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie Ci wyszło, wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe, je robię z kisielem i bez oleju, muszę skosztować Twojego:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pychotka! Zaraz muszę wypróbować tą piankę budyniową - fajny pomysł!
    Przesyłam gorące pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda, zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam zjadłabym cos takiego :) pozdr i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie robię kawę... poproszę kawałek ;) pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  12. to ciacho jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmmm takie ciacha są najlepsze! I mimo, że już jesteśmy po torcie urodzinowym kuzynki to i taki spory kawałek tego ciasta byśmy zjadły xD

    OdpowiedzUsuń
  14. To ciacho jest wspaniałe, już je robiłam kilka razy z różnymi owocami :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Na pewno zrobię Uleńko, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie znam nikogo, kto by nie lubił tego ciasta ;).

    OdpowiedzUsuń
  17. Takiej pianki jeszcze nie robiłam. Ciasto wygląda rrewelacyjnie !!! Pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Koniecznie muszę zrobić pianka budyniowa mnie inspiruje ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda obłędnie !!! Pewnie smakuje, również obłędnie :) koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...