wtorek, 18 sierpnia 2015

Jeżyny w cukrze


W tym roku wszystkie owoce dojrzewają wcześniej, tak też stało się z moimi jeżynami.
A że dojrzewają stopniowo, mogę się nie przemęczać i robić tylko po kilka słoiczków...
Jesienią lub zimą będę delektować się ich smakiem :)



Składniki :

  • jeżyny
  • cukier

Przygotowanie :
  1. Zebrane jeżyny opłukałam delikatnie pod bieżąca wodą i osączyłam
  2. Przełożyłam do słojów, lekko ucisnęłam i zasypałam cukrem 
  3. Każdy słój zakryłam dekielkiem i gotowałam około 10-15 min. od momentu zawrzenia wody w garnku.

Tak pasteryzowane jeżyny zużyję prawdopodobnie do dekoracji deserów, sok też się nie zmarnuje :)

24 komentarze:

  1. Wybieram się na pole zobaczyć czy już są...ale jakoś brak czasu ::)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje rosną w ogrodzie, dlatego mam je po ręką :)

      Usuń
  2. Wiesz, jak ja dawno nie jadłam jeżyn w cukrze. Przypomniałaś mi o tym rarytasie.

    OdpowiedzUsuń
  3. droga Uleńko - jeżyny - może zaczną mi nowe owocować na przyszły rok - tak jak ty robiłam zawsze jak ich miałam mnóstwo - jeszcze kilka lat temu ale dziś proszę cię ratuj kochana - nie mam - mówię szczerze nie mam czasu wracać do postów twych z ostatnich lat - podaj mi link - gdzie znajdę u ciebie mnóstwo pzrepisów na kabaczki w słojach na zimę - te warzywo mi zwariowało aja nie wyrzucę - z góry dziękuję i buziaki ślę- tylko link - w miarę twego cennego czasu podaj mi

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł. Pozdrawiam ciepło !!

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie słoiczki też musze zrobić. To całe bogactwo witamin na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię tak truskawki i jagody:) pycha!!
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeżyny zimową porą...Mniam, mniam.
    Ula, gratuluję zajęcia zaszczytnego miejsca w konkursie! Ryba w takim sosie i tak podana na pewno jest pyszna!
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. moje jezyny w tym roku ugotowały sie juz na krzakach:) skorzystam z Twojego przepisu,jesli cos obrodzi:)dziekuję

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie jeżyny też powoli już dojrzewają. Część zrobię według Twojego przepisu, a część trafi do nalewki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy sposob konserwowania. U nas jezyny w tym roku spadaja z krzakow z powodu suszy.
    Dziekuje za odwiedziny i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. ostatnio nazbierałam ale pozaliśmy ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. nie robiłam w taki sposób jeżyn, a to znakomita sprawa mieć takie słoiczki w zimie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny sposób - bez zbędnego "ciapania" się :) A u mnie rośnie jeden krzaczek jeżyn, a one jak na złość wcale nie chcą dojrzeć :/

    OdpowiedzUsuń
  14. Tego mi było trzeba! Idealnie! DZIĘKUJĘ!

    OdpowiedzUsuń
  15. ale smakowite jeżyny. bardzo, bardzo lubię : )

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziś uzbierałam 2kg jeżyn, uwielbiam je w ciastach, deserach itd. U mnie na zimę nic nie zostaje, bo wszystko zjadamy od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. U mnie jeżyny będą lada dzień i zrobię to, co zaproponowałaś. Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...