środa, 12 sierpnia 2015

Ogórki tarte, kiszone na zupę.


                 Tak przygotowaną kiszonkę używam na zupę ogórkową.



Składniki :

  • 10 dużych ogórków
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, kiście kopru
  • chrzan, liście laurowe, pieprz ziarnisty

Przygotowanie :

  1. Ogórki umyć dokładnie, osączyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić
  2. Do każdego umytego słoja włożyć po kilka ziaren pieprzu, 1-2 ząbki czosnku, koper, chrzan
  3. Teraz przełożyć w słoje, lekko dociskając starte ogórki, ale nie więcej niż 2/3 wysokości słoiczka
  4. Ja dla wlewałam jeszcze odrobinę przegotowanej letniej wody, tyle by w słoju pod dekielkiem nie było zbyt dużo wolnej przestrzeni. Robiłam tak już w poprzednim sezonie i żaden słoik z ogórkami mi się nie zepsuł.
Na posolenie 1 kg ogórków użyłam 1 dość czubatą łyżkę niejodowanej soli.
Słoje po zakręceniu trzymam kilka dni w jasnym miejscu, a potem przenoszę do ciemnej piwnicy.

11 komentarzy:

  1. Moja babcia robi tak na zimę, ja kisze tradycyjnie całe w słoikach, tarkuję dopieroprzed wrzuceniem do zupy

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zimę idealne. Też muszę zrobić kilka słoiczków:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest to bardzo wygodny pomysł.
    U mnie zawsze się kisiło w całości, ale warto wypróbować coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie pomysł jest ciekawy w dodatku mniej pracy przy przygotowywaniu zupy;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super zapasy na zime!!!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś robiłam podobne ogórki,ale teraz moim domownikom już tak zupka nie smakuje. Ale jeszcze z rok i moda powróci :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja zawsze trę na tarce dopiero do zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też trę dopiero podczas przygotowywania zupy, ale pomysł bardzo ciekawy, pomyśle o takich kilku słoiczkach, bo jestem "w trakcie" robienia przetworów z ogórków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię podobnie jak Ty. Czasami sprawdzam także normalnie przygotowane do kiszenie ogórki i jeśli np jakieś są puste, to też je trę już podkiszone, wkładam do słoiczków, zalewam zalewą, w której się kisiły i zimą mam mniej roboty przy zupie. :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł, wypróbowałam. Rewelacja. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...