sobota, 5 września 2015

Miruna w panierce szpinakowo- miętowej


                            Do przygotowania Konkursowego dania chciałam kupić świeżą rybę, ale niestety nie dostałam takiej :(
Ale jeśli mam być szczera to pomyślałam, iż zdecydowana większość z nas kupuje rybę mrożoną i dlatego taką postanowiłam wykorzystać :)
I to udało mi się z niej przygotować.
W mojej kuchni preferują dania proste i dość szybkie do zrobienia, dlatego nie siliłam się na nic skomplikowanego.
Składniki tu podane starczają na przygotowanie porcji dla 2 osób.




Składniki :

  • około 30 dag ryby po rozmrożeniu, kupować zamrożoną w minimalnej glazurze
  • 5-6 dag szpinaku
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia, sok z cytryny

Przygotowanie :
  1. Rybę rozmrozić, najlepiej pozostawić na kilka godzin w lodówce ( po powrocie z pracy będzie akurat)
  2. Do miksera wrzucić umyte i osuszone liście mięty oraz szpinaku, wsypać 2 łyżki mąki, wbić jajko, wszystko zmiksować i to będzie nasza panierka
  3. Rybę pokroić na dzwonka, pokropić sokiem z cytryny, lekko posolić i zostawić na około 10 min.
  4. W tym czasie ugotować ryż, u mnie była to torebka ryżu parboiled- (gotowany przez 15 min)
  5. Rozgrzać tłuszcz na patelni i na gorący kłaść rybę zanurzoną w panierce, smażyć z obu stron, po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym, ułożyć na talerzu i przykryć by ryba nie stygła
  6. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce, cukinię pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć chwilę na 2-3 łyżkach masła, doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli lubimy warzywa surowe, cukinię i marchewkę możemy zjeść na świeżo, posypane uprażonymi pestkami dyni
  7. Rybę podawać z ryżem i warzywami, polałam sosem chrzanowym, a to dlatego, że świeżego chrzanu jest teraz pod dostatkiem :) 
Dodatki warzywne:
  • mała cukinia 
  • 2 marchewki
  • uprażone pestki z dyni
  • do smażenia - masło
  • sok z cytryny
Jeśli  nie dysponujemy świeżo startym chrzanem, to 3-4 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka mieszamy z łyżką gęstej śmietany.
Do 4 łyżek świeżego chrzanu dodałam 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki śmietany i cukier trzcinowy do smaku.

Czas przygotowania dania to około 50-60 min.


17 komentarzy:

  1. Apetyczne danie serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne! Moja ukochana miruna :) A cóż to za konkurs, gdzie można zagłosować? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konkurs już się odbył, wygrałam wyciskarkę wolnoobrotową, dziękuje wszystkim którzy oddawali codziennie przez dwa tygodnie swój głos na mój przepis :)

      Usuń
  3. Ta panierka szpinakowo miętowa to mnie zaciekawiła bardzo.Smak musi być pyszny;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ula jaki bukiet aromatów, pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratuluję wygranej z poprzedniego posta. Ciekawy przepis . Miłej niedzieli !

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały zestaw. Poszukam miruny!

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawa ta panierka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja najczęściej kupuję właśnie mrożone ryby, bo do innych nie mam dostępu niestety :/ Pomysł na mirunę jest świetny, wykorzystam go kiedyś na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo oryginalny przepis na tą panierkę, ale efekt końcowy - fantastyczny. Jem to oczami! :) :) Pozdrawiam Cię Ula i zapraszam do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lekka i zdrowa rybka.....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gratuluję wyciskarki, to super że wygrałaś właśnie ją. Soki z wyciskarki są świetne. Cieszę się ogoromnie bo przepis był tego wart :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam! ryba wygląda bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam mirunę, a w takiej otoczce musi smakować po królewsku :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...