poniedziałek, 21 grudnia 2015

Skrzydełka w marynacie miodowo- czosnkowej



Składniki :

  • skrzydełka Nasz Kurczak 2 x 440 g, 10 skrzydełek
  • 2- 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • płaska łyżka imbiru lub około 3-4 cm imbiru świeżego
  • łyżka cynamonu
  • ewentualnie 2-3 gwiazdki anyżu - można pominąć 


Przygotowanie :
  1. Miód rozpuścić w 2-3 łyżkach letniej wody
  2. Dodać do niego wszystkie przyprawy i rozgnieciony czosnek
  3. Umyte skrzydełka umieścić w naczyniu żaroodpornym i zalać przygotowaną miksturą, powinny być zanurzone
  4. Najlepiej pozostawić je w przyprawach do dnia następnego, kilka razy skrzydełka pomieszać
  5. Następnego dnia piec pod przykryciem około 30 min, potem zdjąć pokrywę i dopiec na rumiano, gdyby zalewa wyparowała, dolać 1/2 szklanki wody.
  6. Można podawać z ryżem.

Pyszności, palce lizać :)

Czas przygotowania bez pieczenia około 20 - 30 min.
Porcja dla 2 -3 osób.

13 komentarzy:

  1. Fantastyczny przepis! Akurat mam skrzydełka, to na pewno zrobię! :) Pozdrawiam i zachęcam Cię do udziału w plebiscycie Podróż Roku na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podawać z ryżem i dobrą nalewką.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają tak smakowicie, ze aż zrobiłam się głodna:)
    cieplutko pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny pomysł na skrzydełka. Jeszcze nigdy nie przygotowywałam mięsa z dodatkiem miodu i czosnku;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie aromatyczne marynaty do mięs :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Skkrzydełka lubię za ich delikatny smak, kiedys wypróbuje a tymczasem śle pozdrowienia Światecznue:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. TokYoto sos sojowy bezglutenowy :http://harmoniasmakow.pl/userdata/gfx/1300d0d45a46a380f4e9fcfb98c67e73.jpg
      ale może być każdy inny:)

      Usuń
  8. Lubię skrzydełka w tego typu marynatach, są pyszne, soczyste i aż chce się dokładkę :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...