poniedziałek, 7 grudnia 2015

Wątróbka z sosem wiśniowym


Składniki :

  • 20- 30 dag wątróbki drobiowej
  • tłuszcz do smażenia, mąka
  • około 3- 5 łyżek wiśni- u mnie mrożone
  • sól, pieprz, miód lub cukier
  • wino czerwone, ocet balsamiczny


Przygotowanie :
  1. Umytą wątróbkę drobiową moczyłam kilka minut w mleku
  2. Po osączeniu na sicie maczałam w mące i smażyłam ją na głębokim tłuszczu, posoliłam i posypałam pieprzem po usmażeniu
  3. Rozmrożone wiśnie gotowałam w garnuszku (podlałam kilkoma łyżkami wody) do momentu aż się lekko rozpadły (można pomóc sobie rozgniatając wiśnie widelcem ) i dodałam do smaku miód oraz łyżeczkę octu balsamicznego ( może być czerwone wino)
  4. W kilku łyżkach zimnej wody rozmieszałam płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlałam mieszając do rozgotowanych wiśni, całość zagotowałam.
  5. Takim sosem polałam usmażoną wątróbkę.

Moje uwagi:
Jeśli lubimy sos lekko kwaskowy to można dodać kilka kropel soku z cytryny.

13 komentarzy:

  1. kiedyś robiłam wątróbkę w sosie wiśniowym, dla mnie rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubię wątróbki, ale takie połączenie jest ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Za wątróbką drobiową nie przepadam, ale z takim dodatkiem może być dobra

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest ten rodzaj mięsa, który zawsze przyprawiał mnie o mdłości.
    No dobra, każdy rodzaj mnie przyprawia, nic na to nie poradzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla zdrowotności często jem wątróbkę, a ten przepis mnie zaciekawił..

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wątróbkę, ale robię klasycznie:) Jednak taki sosik jest bardzo ciekawy, a ja uważam, że z owocami mięsa nabierają nieziemskiego smaku, wiec na pewno wypróbuję na obiadowe danie. Mój M też lubi wątróbkę i eksperymenty:))
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja niestety nie przepadam ale tata byłby zachwycony:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno by mi zasmakowała:)
    wspaniale wygląda!!!
    ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  9. Z takim sosem to jeszcze nie jadłam, spróbuje...pozdrawiam serdecznie...

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubie watrobke, lubie nowe smaki, lubie ciekawe polaczenia, ale tutaj, to cos nie jestem przekonana :) Gdybym miala mozliwosc sprobowania jej gdzies, to kto wie, moze bym sie przekonala? Sama jednak zrezygnuje z tego eksperymentu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...