czwartek, 3 marca 2016

Konfitura z czerwonej cebuli


Dla tych którzy lubią smak cebuli :)
                                           To doskonały, prosty dodatek do mięs i kanapek.



Składniki :

  • czerwona cebula - około 40 dag
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • około 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 20 ml octu balsamicznego, ja dodałam ocet winny czerwony pół na pól z sokiem z cytryny
  • sól, pieprz świeżo mielony

Przygotowanie :
  1. W garnuszku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na niewielkim ogniu do momentu, aż się zeszkli, nie można przypalić 
  2. Teraz dodajemy cukier i mieszamy do zupełnego rozpuszczenia
  3. Wlewamy wino i ocet i gotujemy mieszając często, aż cebula rozmięknie i nabierze lekkiej kleistości jak konfitura
  4. Na końcu dodajemy sól, pieprz , mieszamy, przekładamy do wyparzonego, suchego słoiczka, przechowujemy w lodówce.

przepis stąd

16 komentarzy:

  1. Pyszna ;) lubię taką konfiturkę

    OdpowiedzUsuń
  2. Cebulę uwielbiam i w moim domu je się jej mnóstwo, pod różnymi postaciami. Jednak konfitury nie robiłam nigdy, chętnie skorzystam z przepisu :)
    Pozdrawiam ciepło Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do czego można wykorzystać potem taką konfiturę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podałam do obiadu z mięsem drobiowym.
      Ale i na kanapki z wędliną będzie ok :)

      Usuń
  4. JESZCZE NIE ROBIŁAM, ZAPISUJE...SERDECZNIE POZDRAWIAM...

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię konfiturkę z cebuli :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ta konfitura jest świetna, rewelacyjnie pasuje do domowych burgerów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam i nie robiłam takiej konfitury.
    Wygląda pięknie!
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  8. To cos ciekawego??? I szybkiego:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam konfiturę z cebuli, jej dodatek np. do koziego sera czy dobrej wędliny - niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam ale z białej cebuli. Była pyszna. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę spróbować. Ten przepis mnie fascynuje, bo kocham czerwoną cebulę:) Mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...