piątek, 18 marca 2016

Śledzie w sosie musztardowym






Marynata:
  • 1/2 szklanki białego octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • sól i biały pieprz do smaku




Sos musztardowy:
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz

Przygotowanie :
  1. Śledzie - 3 płaty- opłucz i pokrój na dwu centymetrowe kawałki.
  2. Przygotuj marynatę: wszystkie składniki wymieszaj w rondelku i zagotuj na wolnym ogniu, ostudź
  3. Zimną marynatą zalej pokrojone śledzie i odstaw pod przykryciem na 24 godz. do lodówki
  4. Przygotuj sos, mieszając podane składniki. 
  5. Osącz zamarynowane śledzie, zalej je sosem musztardowym. Odstaw na całą dobę do lodówki.
przepis stąd

15 komentarzy:

  1. Na widok takich śledzi to aż mi ślinka cieknie . Mam pytanie na taką ilośc marynaty i sosu, ile śledzi tak mniej więcej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisałam przepis. Lubimy śledzie w różnych wersjach. Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki Twoim przepisom polubiłam śledzie : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Uleńko za przepis - w sosie musztardowym nie jadłam nigdy - warto więc spróbować - buziole ślę ogromne oraz dziękuję za meila z grudnia zeszłego roku -Marii

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj jadłem śledzie gajowego - moje ulubione. Ale te w sosie musztardowym są też pyszne. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny sposób podania śledzi. Chętnie spróbuję:)
    miłego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam śledzie, więc długo mnie przekonywać nie musisz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z przepisu skorzystam bo bardzo lubię śledzie.Miłego dnia i słoneczka życzę

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię właśnie śledzie w takim wydaniu, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię śledzie w każdej postaci. W sosie musztardowym jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię śledzie, ten przepis to coś dla mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis w sam raz na święta, zapisuję...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  13. Śledzik w sam raz dla mojego męża :)

    OdpowiedzUsuń
  14. domowe musztardowe muszą smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...