wtorek, 8 marca 2016

Udka kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej



Składniki :


  • 4 udka
Składniki na marynatę:
  • 25 ml miodu
  • 4 łyżki musztardy dujon i tyle samo francuskiej 
  • 4 łyżki octu winnego - u mnie ryżowy
  • 2 łyzki oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz



Przygotowanie :
  1. Każde udko naciąć 3 równoległymi cięciami
  2. Składniki marynaty wymieszać, doprawić solą i pieprzem, mięso natrzeć marynatą, pozostawić na co najmniej godzinę, a jeszcze lepiej na całą noc
  3. Przygotowane udka włożyć do naczynia żaroodpornego, piec w nagrzanym piekarniku do 220 *C około 40-50 min. tj. do momentu, aż udka się zrumienią.




przepis stąd

13 komentarzy:

  1. Bardzo chętnie skorzystam. Czasem ma się ochotę podać udka w innej wersji:)
    wszystkiego dobrego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robie udka w miodzie i musztardzie, pycha. Wspaniałe z gilla:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny i aromatyczny pomysł na udka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie kurczaka na rózne sposoby, spróbuje...a niedawno z TV odpisałam przepis na kurczaka, który marynuje sie przez noc w maślance....i cos tam jeszcze tez mam zamiar wypróbować...pozdrówka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta marynata jest świetna.Ostatnio robiłam tak skrzydełka z kurczaka.Pozdrawiam i słoneczka życzę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Często robię udka ale w miodzie i musztardzie jeszcze nie robiłam ! Chętnie wypróbuję !
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszny i prosty sposób na kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak przygotowane udka są przepyszne, palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny przepis, mam pomysł na jutrzejszy obiadek...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie udeczka to cud miód :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziś zabieram się za gotowanie tych udeczek, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, mam nadzieję, że będą smakować, pozdrawiam również:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...