czwartek, 21 kwietnia 2016

Szynka pieczona


Składniki :

  • 1 kg mięsa - szynki wieprzowej ( moze być też ogonówka lub od łopatki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 ml octu jabłkowego, można dodać do tego ze 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki kefiru z dobroczynnymi bakteriami
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta suszonego rozmarynu i pieprzy czarnego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta tymianku
  • 5 ziaren jałowca
  • szczypta papryki czerwonej, słodkiej
  • olej, jabłko, 2 ząbki czosnku, cebula



Przygotowanie:

  1.  Umyte i osączone mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. (kupujemy kształtny kawał wieprzowej szynki, jeśli jest nieregularny, warto je po marynowaniu związać w kilku miejscach sznurkiem)
  2. Przygotować marynatę z kefiru, połowy soli, musztardy, octu, oleju, cukru, posiekanego jałowca, listków tymianku, ziół prowansalskich, zmielonej szczypty pieprzu z zielem angielskim. Dokładnie wymieszać. Połową soli natrzeć mięso i polać je marynatą
  3. Patyczkiem od szaszłyka ostrą końcówką  dziurawić szynkę miejsce koło miejsca i masowacć, żeby mięso wchłonęło marynatę do środka
  4. W trakcie marynowania wyjąć mięso z lodówki przynajmniej raz i przełożyć na drugą stronę
  5. Szyneczka powinna się marynować pod przykryciem przynajmniej dwanaście godzin
  6. Na drugi dzień obsmażyć szynkę z każdej strony, na dobrze rozgrzanej patelni, (na którą wcześniej wlewamy maksymalnie łyżkę oleju, u mnie smalec) przez 2-3 minuty. 
  7. Włożyć szynkę z powrotem do naczynia i taplać ją w resztkach marynaty. Zetrzeć jabłko ze skórką ( ja pokroiłam na drobno), obsypać posiekaną cebulką i czosnkiem
  8. Po wierzchu posypać szynkę szczyptą słodkiej czerwonej papryki, przykryć pokrywą
  9. Wstawić  do nagrzanego piekarnika do 190 *C
  10.  Po 20 minutach obniżyć temperaturę do 180 *C i piec przez 30 minut. Ostatnie 10-15 minut zmniejszyć temperaturę do 160 *C
  11. Tak naprawdę chodzi o to, żeby szynka upiekła się jednolicie bez czerwonego środka. Wyjmujemy szynkę i nie odkrywamy pokrywy. Studzimy i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki przed spożyciem, bo wtedy mięsko wiele zyskuje na smaku.


Jeśli zrobicie mięso wg tego przepisu mięso, a nie będzie zbytnio grube, czas pieczenia można nieco skrócić.
Ciepłe mięso ma lekko kwaskowy smak i zapach od octu, ale po ostygnięciu jest smaczne bez żadnego niepożądanego aromatu.
przepis stąd

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię taką domową.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda.Przepis zabieram.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak domowa najlepsza...ciekawy przepis...pozdrawiam serdecznie...

    OdpowiedzUsuń
  4. taka domowa wędlinka jest mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Od dłuższego czasu szukam przepisu na domową szyneczkę i chyba właśnie znalazłam...!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...