czwartek, 21 kwietnia 2016

Szynka pieczona


Składniki :

  • 1 kg mięsa - szynki wieprzowej ( moze być też ogonówka lub od łopatki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 ml octu jabłkowego, można dodać do tego ze 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki kefiru z dobroczynnymi bakteriami
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta suszonego rozmarynu i pieprzy czarnego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta tymianku
  • 5 ziaren jałowca
  • szczypta papryki czerwonej, słodkiej
  • olej, jabłko, 2 ząbki czosnku, cebula



Przygotowanie:

  1.  Umyte i osączone mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. (kupujemy kształtny kawał wieprzowej szynki, jeśli jest nieregularny, warto je po marynowaniu związać w kilku miejscach sznurkiem)
  2. Przygotować marynatę z kefiru, połowy soli, musztardy, octu, oleju, cukru, posiekanego jałowca, listków tymianku, ziół prowansalskich, zmielonej szczypty pieprzu z zielem angielskim. Dokładnie wymieszać. Połową soli natrzeć mięso i polać je marynatą
  3. Patyczkiem od szaszłyka ostrą końcówką  dziurawić szynkę miejsce koło miejsca i masowacć, żeby mięso wchłonęło marynatę do środka
  4. W trakcie marynowania wyjąć mięso z lodówki przynajmniej raz i przełożyć na drugą stronę
  5. Szyneczka powinna się marynować pod przykryciem przynajmniej dwanaście godzin
  6. Na drugi dzień obsmażyć szynkę z każdej strony, na dobrze rozgrzanej patelni, (na którą wcześniej wlewamy maksymalnie łyżkę oleju, u mnie smalec) przez 2-3 minuty. 
  7. Włożyć szynkę z powrotem do naczynia i taplać ją w resztkach marynaty. Zetrzeć jabłko ze skórką ( ja pokroiłam na drobno), obsypać posiekaną cebulką i czosnkiem
  8. Po wierzchu posypać szynkę szczyptą słodkiej czerwonej papryki, przykryć pokrywą
  9. Wstawić  do nagrzanego piekarnika do 190 *C
  10.  Po 20 minutach obniżyć temperaturę do 180 *C i piec przez 30 minut. Ostatnie 10-15 minut zmniejszyć temperaturę do 160 *C
  11. Tak naprawdę chodzi o to, żeby szynka upiekła się jednolicie bez czerwonego środka. Wyjmujemy szynkę i nie odkrywamy pokrywy. Studzimy i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki przed spożyciem, bo wtedy mięsko wiele zyskuje na smaku.


Jeśli zrobicie mięso wg tego przepisu mięso, a nie będzie zbytnio grube, czas pieczenia można nieco skrócić.
Ciepłe mięso ma lekko kwaskowy smak i zapach od octu, ale po ostygnięciu jest smaczne bez żadnego niepożądanego aromatu.
przepis stąd

8 komentarzy:

  1. Witam serdecznie! Prowadzisz bardzo ciekawy blog. Znalazłam tutaj dużo wartościowych treści. Uważam, że powinnaś zgłosić swój blog do promowania na stronie egee.pl. To fajna strona, która profesjonalnie pomoże Ci wypromować Twój blog oraz zwiększy wyświetlenia na nim. Zapewniam Cię, że znajdziesz tam coś dla siebie! Na stronie jest wiele blogów o zbliżonej tematyce. Polecam! Serdecznie pozdrawiam i zachęcam do owocnej współpracy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię taką domową.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda.Przepis zabieram.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak domowa najlepsza...ciekawy przepis...pozdrawiam serdecznie...

    OdpowiedzUsuń
  5. taka domowa wędlinka jest mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Od dłuższego czasu szukam przepisu na domową szyneczkę i chyba właśnie znalazłam...!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...