sobota, 9 lipca 2016

Sernik z jogurtów z truskawkami


Trudno mi rozstać się z truskawkami, stąd jeszcze to ciasto...


Składniki na masę jogurtową:


  • 2 naturalne jogurty 400 g
  • 2 galaretki - cytrynowe plus 1 na wierzch ciasta
  • truskawki
Składniki na biszkopt :
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki tortowej i ziemniaczanej (pół na pół )
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki drobnego cukru

Przygotowanie :
  1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesiane i zmieszane mąki pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia - utrzeć
  2. Białka ubić na pianę i dodać ją do masy mączno jajecznej - utrzeć
  3. Upiec w foremce wyłożonej papierem, w piekarniku nagrzanym do temp. 180 *C
  4. 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, wystudzić
  5. Po przestudzeniu upieczonego ciasta wylać na wierzch tężejącą masę jogurtową z galaretkami
  6. Ułożyć na wierzchu lekko wciskając w masę umyte, osuszone truskawki, ciasto wstawić do lodówki.
  7. Na masę jogurtową możemy wylać rozpuszczoną,  już tężejącą galaretkę. Moja foremka,  okazała się za mała i nie zmieściła się w niej cała galaretka rozpuszczona w szklance wody :(

Biszkopt piekłam w okrągłej foremce o średnicy 24 cm. Jeśli upieczemy ciasto w większej foremce to będzie niższe i wtedy zmieści się nam 3 galaretka.

8 komentarzy:

  1. Jak pysznie wygląda szkoda, że nie mogę słodkości...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Częstuję się:)
    miłego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne ciacho w sam raz na letnie dni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się, pożegnanie z truskawkami nie jest przyjeme jednak w kolejce czeka już wiele kolejnych, pysznych owoców :)
    Serniczek wygląda pyysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasto zawsze robię latem, a żeby było szybciej, zamiast biszkoptu kupuję biszkopty dla dzieci i kładę na spód foremki. Ostatnio nawet zaczęłam zalewać je galaretką zrobioną w mniejszej ilości wody, a dopiero póżniej wylewać na to masę. Często też do takiej masy jogurto - galaretkowej dodaję drobno pokrojone owoce lub zamiast jogurtu naturalnego stosuję jogurt owocowy.
    Ale to bez znaczenia jaką wersję się przygotuje, zawsze smakuje i znika bardzo szybko.
    Dziękuję za przypomnienie przepisu. To jest jeden z kilku smaków lata.

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto pyszne. Z truskawkami już się pożegnałam, ale na szczęście są maliny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej!
    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej "Kaszomaniak"

    Zapraszam zatem serdecznie !
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html
    Pozdrawiam,
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...