piątek, 19 sierpnia 2016

Ciasto z jeżynami, masą serową i kruszonką



Składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową.

Ciasto :
  • 200 g miękkiego masła
  • 190 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Na wierzch :
  • 400 g śmietankowego sera (jak na sernik )
  • 300 g śmietanki kremówki 36%
  • 1 i 1/2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru , taki na 500 ml
  • 80 g cukru
  • jeżyny 200 g ( w oryginalnym przepisie 1200 g rabarbaru)

Kruszonka:
  • 130 g cukru
  • 150 g masła
  • 200 g mąki pszennej

Wykonanie kruszonki:
  1. Mąkę wymieszać z cukrem i dodać posiekane masło 
  2. Następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka i odstawić do lodówki na czas dalszego przygotowywania ciasta. 
Przygotowanie masy serowej :
  1. Ser krótko utrzeć ze śmietanką kremówką, budyniem w proszku i cukrem, na jednolitą masę.

Przygotowanie ciasta:
  1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na wysokie obroty przez około 3 minuty
  2. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać ją do jajecznej masy, wymieszać do połączenia składników w jednolitą masę
  4. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 42 x 25 cm, papier niech wystaje trochę poza blachę. Ciasto równomiernie rozprowadzić
  5. Na wyłożone ciasto równomiernie rozłożyć masę serową, posypać ją jeżynami i na końcu kruszonką
  6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200*C na funkcji góra-dół przez około 50-60 minut, aż góra się lekko przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać pokrojone na spore prostokąty.
przepis stąd

Moje uwagi :
Przepis zmodyfikowałam i  zamiast rabarbaru dałam jeżyny. Te 20 dag było za mało, ale tylko tyle zebrałam z krzaka jeżynowego :( domownicy zdecydowali by następnym razem dać ich więcej.
Na blaszkę o wymiarach jak w podanym przepisie to wg mnie trzeba dać też więcej sera, bo mnie wyszła zbyt cienka warstwa serowa:( Za to kruszonka jest rewelacyjna. Pewnie z malinami takie ciasto tez byłoby super smaczne :)

10 komentarzy:

  1. Ummmm aż mi się oczka cieszą :)) ¥

    OdpowiedzUsuń
  2. Ech sernik...kocham wszelakie serniki, to moje ulubione ciasta! Ten zapowiada sią pysznie. Może zrobię z malinami, bo jeżyn mam malutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne ciasto na weekend.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od rana takie pyszności...mniammm...uwielbiam, świetny przepis, zapisuję...miłego dnia...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto z kruszonką to moje ulubione ciasto. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto prezentuje się niebiańsko, idealne dla wszystkich miłośników słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na to bym nie wpadła, las naprzeciwko, jeżyn pod dostatkiem a ja szukam owoców do ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. takim kawałkiem placuszka można zaczynać dzień z kawką :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasta z sernikowymi masami i owocami. Właśnie planuję z malinkami. Twoje wygląda kusząco. Z jeżynami jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...