sobota, 17 grudnia 2016

Makowiec zwijany


Przepis na tradycyjny makowiec świąteczny znalazłam na Moich wypiekach.

Przyznaję, że nie jest łatwy, ale może ktoś się pokusi go upiec tym bardziej, ze autorka przepisu zapewnia, że: 
"Makowiec długo zachowuje świeżość. Można go upiec już 2 dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu, przykryty ręczniczkiem. 
Ale świetnie się mrozi. Wystarczy owinąć go folią spożywczą i zamrozić. W celu odmrożenia wykładamy makowiec na blat w temperaturze pokojowej na około 2 godziny przed podaniem. Lukrujemy po całkowitym rozmrożeniu (mrożenie rozwadnia lukier). "

Jeśli nie damy rady zjeść w święta to możemy właśnie zamrozić i na Nowy Rok będzie jak znalazł :)

Ciasto drożdżowe na 3 strucle:

·         3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
·         180 ml letniego mleka
·         150 g masła, roztopionego i przestudzonego
·         6 żółtek 
·         45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
·         6 łyżek cukru
·         pół łyżeczki soli
·         1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
·         ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej

Przygotowanie:

  1. Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (trwa od 1 do 1,5 godziny).


Masa makowa:

·         500 g maku
·         170 g jasnego brązowego cukru (można połowę zastąpić miodem, masa będzie bardziej wilgotna)
·         100 g rodzynków 
·         50 g orzechów włoskich, posiekanych
·         3 łyżki miodu
·         2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
·         1 łyżeczka cynamonu 
·         1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
·         pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
·         6 białek


Mak zalać wrzącą wodą (tak by był całkowicie zanurzony) odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. 
(Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem).
Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach suchego maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta.
Przygotowanie :
  1. Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu 
  2.  Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). Nie jest konieczne pozostawianie uformowanych makowców do ponownego wyrośnięcia, ale można je odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce
  3.  Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką w celu zawinięcia masy
  4. Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie
  5. Piec w temperaturze 190*C przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić.

                     Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem.
Składniki na lukier:

·         1 szklanka cukru pudru
·         3 - 4 łyżki gorącej wody
Cukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru. Jeśli lukru będzie zbyt mało - dorobić.

Uwaga ! składniki na rozczyn odejmujemy z w/w składników na ciasto drożdżowe.


By przygotować rozczyn trzeba:

  • Do niedużego garnuszka z 180 ml letniego mleka rozkruszyć 45 g drożdży, wsypać 6 łyżek cukru, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży i cukru
  • Dodać łyżkę mąki, wymieszać, by nie było grudek
  • Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 10 - 15 min.
           Takie rolady makowe piekła Moja mama właśnie na Święta Bożego                     Narodzenia:)

18 komentarzy:

  1. prawdziwy makowiec :) wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Korzystam z tego przepisu już trzeci raz i nie zmienię go. Makowiec przepyszny, po odmrożeniu również. : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki makowiec piekła moja mama. Nie miała przepisów, ale zawsze wychodził pyszny. Mnie niestety się nie udaje. Wypróbuję Twój przepis. Może tym razem. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. A mnie się nie chce zawijać w papier i w efekcie górna skórka odstaje!Trzeba się poprawić!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zawijane makowce, zwłaszcza jeśli mają dużo maku, jak u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jaki piękny! i żadnej luki pomiędzy ciastem a masą makową, cudowny! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tobie, Twoim bliskim i wszystkim czytelnikom bloga na nadchodzący zimowy czas życzę wszystkiego najlepszego:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham Makowiec, ale Najlepszy to robi mój Szymcio :*

    OdpowiedzUsuń
  9. klasyczny makowiec, który gości zawsze w moim domu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakoś nigdy nie miałam odwagi zrobić... Twój wygląda smakowicie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny! Zazdroszczę każdemu, kto będzie go jadł i życzę smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Prawdziwie świąteczny :) U nas nie ma świąt bez takiego makowca :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie ma to jak domowy makowiec!:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Taki zawijany jest najlepszy :) U mnie inne goszczą bardzo rzadko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękny!
    I smak ma na pewno wyjątkowy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...