sobota, 10 grudnia 2016

Wątróbka drobiowa z jabłkiem


Składniki :


  • ok. 50 dag wątróbki
  • 1 cebula,  duże jabłko
  • sól, pieprz, liść laurowy, tłuszcz do smażenia( u mnie smalec gęsi)
  • mąka


Przygotowanie :
  1. Umytą, pozbawioną żyłek i osuszoną wątróbkę oprószam mąką
  2. Obieram cebulę i jabłko
  3. Na gorący tłuszcz na patelni wykładam wątróbkę i smażę z obu stron, pokrojoną cebulę dokładam w momencie gdy przerzucę wątróbkę na drugą stronę, wrzucam liść laurowy, przykrywam pokrywką i smażę do lekkiej miękkości cebuli 
  4. Na drugiej patelni smażę krótko jabłko pokrojone w cienkie plastry, aż lekko skruszeje
  5. Usmażoną wątróbkę posypuję pieprzem mielonym, solą i majerankiem, mieszam
  6. Na talerz wykładam wątróbkę i jabłko :)

4 komentarze:

  1. Ale zapachniało. Lubię wątróbkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię wątróbkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wątróbkę a ona magazynuje wszystkie trucizny!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...