Składniki na 2 blachy ciastek:
- 3 szklanki mąki pszennej typ 650
- 250 g masła
- szklanka gęstej śmietany
- 50 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
Na wierzch
- białko
- 50 g cukru
- siemię lniane
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy z mąką nożem. Następnie dosypujemy 50 g cukru i dodajemy żółtko i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy je do woreczka i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę.
- Ciasto kilkukrotnie wałkujemy i składamy, aby podczas pieczenia ładnie się rozwarstwiło. Następnie wałkujemy je na grubość około 1cm i wycinamy okrągłe ciastka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciastka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem lub cukrem i siemieniem Pieczemy je przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C.
Smacznego:)
Przepis zmodyfikowałam lekko wg swoich potrzeb. Tam posypane były z wierzchu orzechami, a moje ciasteczka są dla dzieci, dlatego użyłam tylko grubego cukru i siemienia lnianego.
Moje ciasteczka były nieco cieńsze niż 1 cm i wyszły mi prawie 3 blachy.
Piekły mi się też trochę dłużej niż 15 min. , bo ok. 25 min.
Ciasteczka są mało słodkie.
przepis stąd
uwielbiam słodycze, więc na pewno by mi smakowały:)
OdpowiedzUsuńWidać , że są chrupiące i na pewno pyszne. Miłego weekendu.
OdpowiedzUsuńZbieram przepisy na przeróżne ciasteczka, ten dołączy do innych, proste a na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Agness :)
Mało słodkie, czyli można podjadać bez wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńmnnnn chętneie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńŚliczne smakowite ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te ciacha! Mam na nie przepis ze starego zeszytu mamy:)
OdpowiedzUsuńciacha w sam raz do pochrupania :)
OdpowiedzUsuń