sobota, 13 maja 2017

Ciasteczka śmietankowe



Składniki na 2 blachy ciastek:
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 250 g masła
  • szklanka gęstej śmietany
  • 50 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko




Na wierzch

  • białko
  • 50 g cukru
  • siemię lniane
Przygotowanie :

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy z mąką nożem. Następnie dosypujemy 50 g cukru i dodajemy żółtko i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy je do woreczka i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę.
  2. Ciasto kilkukrotnie wałkujemy i składamy, aby podczas pieczenia ładnie się rozwarstwiło. Następnie wałkujemy je na grubość około 1cm i wycinamy okrągłe ciastka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ciastka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem lub cukrem i siemieniem Pieczemy je przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C.

Smacznego:)


Przepis zmodyfikowałam lekko wg swoich potrzeb. Tam posypane były z wierzchu orzechami, a moje ciasteczka są dla dzieci, dlatego użyłam tylko grubego cukru i siemienia lnianego.
Moje ciasteczka były nieco cieńsze niż  1 cm i wyszły mi prawie 3 blachy.
Piekły mi się też trochę dłużej niż 15 min. , bo ok. 25 min.
Ciasteczka są mało słodkie.

przepis stąd

8 komentarzy:

  1. uwielbiam słodycze, więc na pewno by mi smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widać , że są chrupiące i na pewno pyszne. Miłego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zbieram przepisy na przeróżne ciasteczka, ten dołączy do innych, proste a na pewno pyszne :)
    Pozdrawiam, Agness :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mało słodkie, czyli można podjadać bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mnnnn chętneie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne smakowite ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam te ciacha! Mam na nie przepis ze starego zeszytu mamy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciacha w sam raz do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...