czwartek, 21 września 2017

Patison w panierce


Składniki
  • 1 średni patison
  • 2 duże jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • olej do smażenia


Przygotowanie :
  1. Umyty patison osuszyć i obrać ze skórki
  2. Pokroić na dość cienkie plasterki, wydrążyć środek z pestkami nasiennymi, posypać solą
  3. Na płaskiej miseczce rozmieszać jajko, a na drugą miseczkę wsypać bułkę tartą
  4. Maczać patison wpierw bułce, potem w jajku i znów w bułce
  5. Smażyć z obu stron na dość głębokim gorącym oleju - z obu stron.



                Można podawać jako samodzielne danie lub jako przystawkę.

5 komentarzy:

  1. Wyobrażam sobie, jaki jest pyszny. Nie robiłam jeszcze patisona w panierce, ale wielokrotnie cukinię. Szkoda tylko, że "pije" dużo tłuszczu podczas smażenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno smakuje genialnie :) Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też tak robię a la schabowy. Jest pyszny. Miłego weekendu Uleńko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam patisonów ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. rzadko jadam patisony, pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...