sobota, 30 września 2017

Placek krucho-drożdżowy ze śliwkami

Ale równie dobrze placek można upiec z jabłkami czy morelami.



Składniki :

  • 50 dag mąki pszennej tortowej
  • 3 żółtka
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • ok. 125 ml gęstej śmietany
  • 6 dag świeżych drożdży
  • ok. 15 śliwek węgierek, przekrojone na pół



Przygotowanie :
  1. Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier
  2. Drożdże rozdrobnić i wsypać do śmietany- wymieszać na jednolitą masę
  3. Drożdże ze śmietaną dodać do mąki połączonej z cukrem i masłem, dodać żółtka
  4. Całość doskonale wyrobić najlepiej mokrą ręką, rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i rozłożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkę
  5. Na wierzch wyłożyć skórką do dołu pokrojone śliwki, można posypać kruszonką, ale nie koniecznie
  6. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu aż wyrośnie, piec w nagrzanym do 180*C piekarniku.

Przepis pochodzi z mojego starego zeszytu z przepisami :)


Moje uwagi:
Jeśli składniki ciasta nie będą się swobodnie łączyć, dodać jeszcze łyżkę, dwie śmietany.
Śliwki lepiej pokroić na ćwiartki, ponieważ ciasto z  połówkami źle się kroi.
Forma miała 25 x 32 cm. W moim piekarniku piekło się ok. 1 godz.

10 komentarzy:

  1. Ja macham :D że zaglądam, podziwiam i może kiedyś się nauczę :D
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda bardzo apetycznie :) Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krucho-drożdżowe ciasto jest przepyszne... na Święta pieczemy ciasteczka krucho-drożdżowe z marmoladką... taki smak dzieciństwa, przepis od lat... tego typu placków nigdy się nie piekło, ale na pewno smakują wyśmienicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasta :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyobrażam sobie, jakie jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Placek klasyka jak szarlotka-uwielbiam:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Narobiłaś mi ochoty na takie ciasto.
    Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie ciasta uwielbiam i...zjadam tonami!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...