Składniki :
- mała kapusta pekińska
- 1 marchew
- cebula
- ok. szklanka soku jabłkowego
- tłuszcz do smażenia, łyżka mąki
- sól, cukier, pieprz mielony, kilka kropel maggi
- koperek lub natka
Przygotowanie:
- Kapustę kroimy nie dość grubo- myjemy, wrzucamy na wrzątek, chwilę gotujemy, odcedzamy na sicie i gotujemy dalej w soku jabłkowym, dodajemy przesmażoną pokrojoną cebulę, stratą marchewkę
- Gotujemy do momentu gdy kapusta ma jeszcze lekką twardość, doprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem i kilkoma kroplami maggi
- Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki tłuszczu i dodajemy łyżką mąki, mieszamy energicznie- smażymy ją, gdy mąka przybierze lekko brunatny kolor dodajemy ją do kapusty, całość chwilę gotujemy i mieszamy
- Można dodać koperek lub natkę pietruszki.
Kapusta gotowana na soku jabłkowym ma trochę inny smak niż gotowana na occie, koncentracie pomidorowym czy soku cytrynowym. Mnie smakowała :)
Z pekińskiej jeszcze nie jadłam. Z kiszonej owszem :)
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
Zamiast bigosu, dardzo chętnie 💛💚💙❤
OdpowiedzUsuńKapusty z sokiem jabłkowym jeszcze nie robiłam. Chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się nad taką zupą zastanawiałam- teraz wykorzystam przepis, za który dziękuję.
OdpowiedzUsuńCiekawa forma kapusty ;)
OdpowiedzUsuńZawsze kojarzyłam pekińską kapustę z surówkami.
OdpowiedzUsuńTeraz zimą taka podsmażana kapusta na pewno smakuje dużo lepiej :)
Jeszcze tak podanej kapusty pekińskiej nie miałam okazji jeść :)
OdpowiedzUsuńKapusty pekińskiej do zupy jeszcze nie dodawałam. Chętnie to zmienię, gdyż wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńtakiej wersji pekinki jeszcze nie jadłam, ciekawa :)
OdpowiedzUsuńRobię zasmażaną kapustę pekińską, ale nie na soku jabłkowym. Muszę spróbować. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń