piątek, 5 stycznia 2018

Dżem z dyni


Składniki :

  • ok. 2 kg dyni drobno pokrojonej
  • około 3/4 szklanki cukru, ale można mniej, zależy od słodkości dyni
  • sok z 1 cytryny
  • ok. 1/3 szklanki wody


Przygotowanie :
  1. Dynię obrać ze skóry, pokroić w dość drobną kostkę
  2. Do garnka z grubym dnem wsypać dynię, wlać około 1/3 szklanki wody, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu prawie do rozgotowania owoców, często mieszać drewnianą łyżką ( u mnie trwało to ok. 20 min.)
  3. Gdy dynia prawie się rozleci dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy i gotujemy teraz bez przykrycia, ok. 60 min. ( często mieszać, bo masa robi się coraz gęściejsza)
  4. Do umytych słoików przekładamy gęsty dżem, zakrywamy dekielkami i następnie pasteryzujemy ok. 20 min.

Dynie smażymy w garnku z grubym dnem. Jeśli nie mamy takiego garnka to można wykorzystać np. garnek ciśnieniowy, takie garnki mają grube dno, ale oczywiście nie używamy pokrywki :)


              O niebo lepszy od gotowych dżemów, powideł czy konfitur:)



Używałam dynię o dość cienkim, ale apetycznym miąższu. 
Podczas gotowania nie miała w sobie dużo wody.

11 komentarzy:

  1. Post idealnie się wstrzelił w moje klimaty :D Właśnie na dniach się biorę za robienie dżemu z dyni, mam 3 kolosy, które muszę wreszcie przerobić. Z tym, że ja planuję zrobić wersję z pomarańczami i spróbuję pójść na łatwiznę i dynię najpierw upiec :D W ten sposób dżemu jeszcze nie robiłam, zawsze gotuję surową, tak jak u Ciebie... zobaczymy jak ta inna metoda się sprawdzi :D
    Pozdrawiam, Agness :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dżemik z dyni uwielbiam.
    Dziękuję za przypomnienie przepisu. :)
    Moc pozdrowień.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dżemu nie jadłem ale dynię uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli jadłam dynię, to zazwyczaj w postaci zupy.
    A taki dżem na pewno jest ciekawą odmianą tradycyjnych konfitur.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dżemy z dyni... hym... muszę spróbować w przyszłym roku :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękny y kolorek i na pewno jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam jeszcze całą dynie i to sporych rozmiarów, może ten przepis będzie fajny na zakończenie sezonu z dyniami:) Pozdrawiam serdecznie w nowym roku:)

    OdpowiedzUsuń
  8. dynia! Uwielbiam, ale dżemu jeszcze nie robiłam :)
    Może w nowym sezonie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam dynię w każdej postaci. Naleśniki z takim dżemem muszą być mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. kiedyś robiłam podobny dżem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dżem z dyni jest rewelacyjny. Robię go od kilku lat.
    Od dwóch robię jeszcze z cukini: żółtej i zielonej.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...