sobota, 3 lutego 2018

Bułeczki dyniowe


Składniki :

  • 5 szklanki mąki
  • 50 g świeżych drożdży ( opcjonalnie 2 op. suchych drożdży ) + 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1/3 cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 ciepłej wody


Dodatkowo:


  • jajko do posmarowania bułek
  • orzechy do dekoracji


Przygotowanie :


  1. Zagotować mleko i odstawić z ognia
  2. Dodać do niego masło, mieszać do momentu roztopienia
  3. Do mieszanki mleka i masła dodać puree z dyni, oba cukry i sól. Dokładnie połączyć
  4. Do małej miseczki wlać ciepłą wodę, rozpuścić w niej drożdże razem z 1 łyżeczką cukru. Gdy drożdże wypłyną na powierzchnię dodać całość do mieszanki z dynią 
  5. Wbić jajko i dokładnie wymieszać mikserem ( można wymieszać ciasto ręcznie w misce drewnianą łyżką ).
  6. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski ( około 5 minut ). Gotowe ciasto wyciągnąć na oprószoną mąką stolnicę i krótko zagnieść ręką
  7. Uformować kulę i przełożyć do lekko natłuszczonej miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość przebić je pięścią i krótko wyrobić
  8. Podzielić na 2 części a każdą połówką dodatkowo na 12 sztuk. Z każdego kawałka uformować kulę, spłaszczyć ręką i naciąć na 8 w miarę równych części (niektóre nacinałam tylko na 4 części)
  9. W środku każdej bułeczki małym palcem zrobić dołek, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy bułeczki podrosną poprawić jeszcze raz dołek. Posmarować całe rozkłóconym jajkiem i piec około 12-15 minut w temperaturze 175*C. ( do zarumienienia ).
  10. Po upieczeniu w środek każdej bułeczki wcisnąć kawałek orzecha.


przepis i więcej wskazówek tu.

14 komentarzy:

  1. Urocze!
    Skusiłabym się ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, jakie apetycznie. Mam zamrożona dynie i z przyjemnością skorzystam z Twojego przepisu.
    Dzisiaj upiekłam drożdżówki z serem i pomarańczą.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale piękne! Wyglądają jak namalowane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusisz tymi buleczkami.Przepis zapisuje.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. bułeczki prezentują się apetycznie i zapewne też tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne i na pewno bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniałe bułeczki :) ja dzisiaj wyjęłam puree z zamrażarki właśnie z myślą o bułeczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetycznie wyglądają Twoje bułeczki. Wpisem przypomniałaś mi o dyni, którą mam w zamrażalniku:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne bułeczki! Podziwiam Cię, Ulu, za tak liczne przepisy!
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pojemniczki z zamrożonym musem dyniowym. Świetny jest Twój pomysł na bułeczki dyniowe. Kusi mnie, żeby z niego skorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj uwielbiam dynie a bułeczki wyglądają przepysznie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...