piątek, 28 września 2018

Leczo z patisonem


Na jutrzejszy obiad proponuję leczo.
Pierwszy raz wykorzystałam małe patisony.
I pewnie nie będzie to ostatni raz :)




Składniki :


  • ok 10 sztuk małych patisonów
  • 1 cebula
  • 3 zielone ogórki
  • 2 małe ogórki kiszone
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • kilka łyżek passaty z bazylią
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie:
  1. Umyte warzywa pokroić
  2. Cebulę przesmażyć dodać patisony, ogórki, paprykę, przykryć i gotować na oleju i z odrobiną wody
  3. Gdy warzywa będą już miękkie dodać koncentrat, passatę, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

7 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam leczo z ogórkiem kiszonym.
    Muszę wypróbować. Dzisiaj zerwałam sporo cukinii więc po niedzieli będzie leczo.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie myślałam,żeby zrobić leczo i chętnie skorzystam z Twoich sugestii. Bardzo ciekawy skład. Dziękuję!Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ogórkiem kiszonym leczo ma ciekawy smak. Niestety patisony u nas na targu pojawiają się rzadko, wiec dałam cukinię. Poza tym wszystko jak w przepisie. Pycha!

      Usuń
  3. O jejku, jeszcze te kopytka do tego, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham patisony i bardzo żałuję, że w moich okolicach tak trudno o te świeże. Takie leczo musiało smakować świetnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...