Na jutrzejszy obiad proponuję leczo.
Pierwszy raz wykorzystałam małe patisony.I pewnie nie będzie to ostatni raz :)
Składniki :
- ok 10 sztuk małych patisonów
- 1 cebula
- 3 zielone ogórki
- 2 małe ogórki kiszone
- 1 pomarańczowa papryka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka łyżek passaty z bazylią
- olej do smażenia
- sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
- Umyte warzywa pokroić
- Cebulę przesmażyć dodać patisony, ogórki, paprykę, przykryć i gotować na oleju i z odrobiną wody
- Gdy warzywa będą już miękkie dodać koncentrat, passatę, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Nigdy nie robiłam leczo z ogórkiem kiszonym.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować. Dzisiaj zerwałam sporo cukinii więc po niedzieli będzie leczo.
Pozdrawiam serdecznie:)
Właśnie myślałam,żeby zrobić leczo i chętnie skorzystam z Twoich sugestii. Bardzo ciekawy skład. Dziękuję!Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńZ ogórkiem kiszonym leczo ma ciekawy smak. Niestety patisony u nas na targu pojawiają się rzadko, wiec dałam cukinię. Poza tym wszystko jak w przepisie. Pycha!
UsuńZ kluseczkami musi byc pyszne☺
OdpowiedzUsuńO jejku, jeszcze te kopytka do tego, mniam!
OdpowiedzUsuńKocham patisony i bardzo żałuję, że w moich okolicach tak trudno o te świeże. Takie leczo musiało smakować świetnie :)
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis. :)
OdpowiedzUsuń