czwartek, 22 listopada 2018

Syrop imbirowy na miodzie



Nastała pora na katary i chrypki. Nie dajmy się chorobom, może syrop zapobiegnie infekcjom:)
Spróbujcie zrobić sobie taki miód, roboty z nim naprawdę niewiele, a pożytku może być sporo...


Składniki :
  • 400 g miodu- u mnie wielokwiatowy
  • 50 g świeżego imbiru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2-3 łyżki wody

Przygotowanie:
  1. Obrany imbir ścieramy na drobnej tarce, wrzucamy do rondelka z odrobiną wody, tak by imbir był przykryty
  2. Chwilę gotujemy i zaraz zdejmujemy z ognia, dodajemy po chwili sok z cytryny- studzimy
  3. Przestudzony imbir z sokiem dodajemy do miodu i mieszamy
  4. Przelewamy do szczelnego słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Profilaktycznie stosujemy 1 łyżeczkę do ciepłej (nigdy do wrzącej herbaty), a przy przeziębieniu, katarze i innych dolegliwościach górnych dróg oddechowych stosujemy 3 razy dziennie dużą łyżkę miodu do szklanki herbaty lub ciepłej wody. 
Do nabierania miodu stosować najlepiej drewnianą łyżeczkę.
Jeśli mamy skrystalizowany miód, co o tej porze roku jest normalne- ogrzewamy słoik z miodem w kąpieli wodnej. Uważać by go nie zagotować.



przepis podpatrzony gdzieś w internecie

7 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na prozdrowotny dodatek do herbaty! Uwielbiam tego typu syropy zimową porą w kubku herbacianego płynu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam imbir w połączeniu z miodem ! Super post, idealny na jesień ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Raczę się ostatnio pysznym miodem codziennie, a imbirem przez cały rok! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, uwielbiam imbir i zawsze w mojej filiżance pływa plasterek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy wcześniej o takim nie słyszałam. Ciekawe ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki syrop jest pomocny przy chorobie stawów:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...