czwartek, 24 stycznia 2019

Potrawka z królika z pieczarkami i brokułem



Składniki :

  • mięso z królika ok. 50 dag
  • 1 papryka 
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • ok. 30 dag pieczarek
  • 4 suszone śliwki
  • 2 pietruszki
  • mały seler i taki sam brokuł
  • masło, sól, pieprz, zioła prowansalskie, liście laurowe
  • ok 20 ml. alkoholu, może być białe, wytrawne wino




Przygotowanie:


  1. Umyte, pokrojone mięso wyłożyć na rozgrzany tłuszcz ( ja robiłam to w wooku), podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i gotować prawie do miękkości
  2. Gdy mięso prawie miękkie oddzielić je od kości, rozdrobnić, dołożyć pokrojoną marchew, pietruszkę, śliwki,  czosnek, jeśli trzeba dodać tłuszcz, włożyć liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, podlać winem i gotować dalej 
  3. W następnej kolejności dodać pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę, gotować
  4. Na koniec dodać różyczki brokuła, doprawić do smaku solą, grubo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać i dogotować wszystkie składniki.

8 komentarzy:

  1. Mojemu mężowi na pewno by takie danie smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie skorzystam z przepisu. Nigdy nie robiłam królika i właściwie bałam się spróbować. Twoja propozycja bardzo mnie zachęciła.

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być dobre, choć ja od czasu, jak hodowaliśmy króliki w stajni, to ich mięsa nie jem, nie potrafiłbym. Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego dobrego w kolejnym roku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepadam za królikiem, ale jest bardzo drogi, a źródło od Teściów wyschło, niestety...

    OdpowiedzUsuń
  6. W takiej postaci królika jeszcze nie jadłam. Zawsze albo piekę, albo robię w śmietanie, albo duszę w cebuli. Twoja wersja warta wypróbowania :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  7. NIE! Nie jadam zwierząt futerkowych :(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...