czwartek, 2 maja 2019

Boczniaki z żurawiną


Ten przepis kojarzyć się może ze świętami Bożego Narodzenia, bo grzybki smakują coś jak śledzie.
Jednak są tak smaczne, że proponuję robić je nie tylko na święta ale i bez większej okazji :)



Składniki na 4 porcje:

  • 500 g boczniaków
  • 2 łyżki oleju roślinnego, takiego jak do smażenia
  • sól
Zalewa:
  • ¼ szklanki oleju z pierwszego tłoczenia, rzepakowego lub lnianego ( uważać, bo lniany ma specyficzny smak i zapach)
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżka syropu z agawy (można zastąpić klonowym l)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 7 goździków
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1 ziele angielskie
  • ⅓ łyżeczki soli

plus

  • ⅔ szklanki żurawiny
  • 1 czerwona cebula
Przygotowanie:
  1. Przygotowania najlepiej zacząć noc wcześniej. Piekarnik rozgrzać do 200 *C. Boczniaki pokroić na nieduże kawałki wzdłuż blaszek. Następnie przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać olejem oraz obsypać solą i dokładnie natrzeć. Wsunąć do piekarnika i piec 18 – 20 min.
  2. W międzyczasie w miseczce dokładnie wymieszać wszystkie pozostałe składniki poza żurawiną oraz cebulą. Cebulę pokroić w cieniutkie półksiężyce.
  3. Upieczone boczniaki wyjąć z piekarnika. Połowę włożyć do dużego słoja, zalać połową sosu, wsypać połowę pokrojonej cebuli oraz żurawiny. Następnie wyłożyć resztę boczniaków i czynność powtórzyć.Schłodzić,a następnie przełożyć do lodówki przynajmniej na jedną noc. Im dłużej będą stać, tym lepiej,wytrzymują z powodzeniem nawet dwa tygodnie. Podawać z chlebem.

Porady:
  • Jeśli nie macie piekarnika boczniaki obsmażcie na patelni.
  • Do pieczenia lub smażenia użyjcie zwykłego oleju, a do marynowania dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno. Rzepakowego, lnianego lub innego ulubionego.
  • Jeśli wyjątkowo nie lubicie cebuli, możecie sparzyć ją na sitku. Dzięki temu będzie znacznie delikatniejsza.
Z 500 g wychodzą 2 takie słoiczki.

przepis stąd

4 komentarze:

  1. Jeatem śledziowa i każde śledzie to moja ulubiona potrawa. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Powinno być dobre. Dziękuję za pomysł.
    Pozdrawiam wszystkimi kolorami i zapachami maja

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaskakujący przepis! Nigdy nie słyszałam o boczniakach przygotowanych w ten sposób.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...