Mam takie miejsca w ogrodzie gdzie rosną pokrzywy.
Nie walczę z nimi, jedynie zrywam do suszenia lub na sok. A tym razem znalazły się w towarzystwie ...kapusty.
Składniki :
- główka białej kapusty
- 2 garście świeżych, pokrojonych liści pokrzywy, ewentualnie gałązka lubczyku
- liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, majeranek, sól
- 1 starta marchew
- cebula
- masło- 2-3 łyżki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
- Kapustę pokroić i umyć, włożyć do garnka z pokrojoną cebulą, startą marchewką, liściem i pieprzem - wlać wody i gotować prawie do miękkości, jeśli mamy suszone warzywa można wsypać ze 2 łyżki, dodać masło
- Kapustę doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem, majerankiem, koncentratem pomidorowym i wsypać pokrojoną pokrzywę, wymieszać i chwilę gotować.
Jeśli lubimy dodatek mięsa to wystarczy przesmażyć kilka plasterków kiełbasy i wmieszać do kapusty. Może wtedy kotlet nie będzie potrzebny :)
Pokrzywę dodałam w ostatniej chwili gotowania by jej nie rozgotować.
Tę wersję z pokrzywą wypróbuje również z młodą kapustą, która już można kupić.
Pychota.
OdpowiedzUsuńOstatnio zbieram przepisy z pokrzywą. Ten też zabieram. Pozdrawiam Uleńko .
OdpowiedzUsuńKapusty z pokrzywą nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPokrzywa jest bardzo zdrowa, dobry pomysł z jej zastosowaniem.
OdpowiedzUsuńPokrzywa ma wiele cennych elementów.
OdpowiedzUsuńSałatka z nią to bomba witaminowa.
Oryginalny przepis. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwy-stardoll.blogspot.com
ciekawa odmiana dzięki pokrzywie:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Jeszcze pokrzywy nie jadłam. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam pokrzywy chociaż słyszałam o jej właściwościach zdrowotnych !
OdpowiedzUsuńW towarzystwie kapusty wygląda smakowicie !
Pozdrawiam
Takiej jeszcze nie jadłam ☺
OdpowiedzUsuńZjadłabym! ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie z tą pokrzywą :)
OdpowiedzUsuńWitaj powoli kończącym się majem
OdpowiedzUsuńTego mogłabym spróbować. Muszę tylko pozwolić wyrosnąć pokrzywie w moim ogrodzie. Już bowiem zaczyna się panoszyć
Pozdrawiam moim ulubionym zapachem akacji, którym zachwycam się teraz na każdym kroku
Niebanalne, ale jak wspaniałe musi być to połączenie! Cudo! Pozdrawiam serdecznie! ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Jadłam kiedyś podobną potrawę. Pychotka!
OdpowiedzUsuńPozdrowionka, jeszcze majowe.