czwartek, 30 maja 2019

Sos truskawkowy z octem balsamicznym

Świeże truskawki już są! to zrobienie sosu nie sprawi kłopotu :)

Składniki :


  • około 20 dag truskawek
  • łyżka octu balsamicznego
  • cebulka szalotka drobno pokrojona
  • ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • łyżeczka miodu ewentualnie sok z cytryny
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia





Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać olej (łyżkę lub dwie) i zeszklić cebulę.
  2. Następnie dorzucić czosnek, chwilę razem przesmażyć, po czym dodać truskawki (te małe przekroić na pół, większe na ćwiartki), wlać ocet oraz miód, wsypać szczyptę pieprzu.
  3. Całość smażyć ok. 10 min. na niedużym ogniu, co jakiś czas lekko mieszając, aby truskawki zachowały jędrność i kształt. Pod koniec spróbować (uwaga gorący!) i wedle własnego smaku można dodać więcej octu.
  4. Jeśli okaże się, że za słodki, można też dodać trochę soku z cytryny.
Taki sos pasuje wg mnie do zielonej sałaty, wędlin, pasztetu, czemu nie?
             Sos można przechowywać w lodówce (w słoiczku) do kilku dni.


przepis stąd

5 komentarzy:

  1. Niebanalne połączenie, ale musi być pyszne! Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. We francuskiej kuchni to wręcz tradycyjne połączenia, które zawsze się sprawdza ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uleńko co za cudowny sos. Mam ocet balsamiczny, on sam w sobie jest pyszny a w połączeniu z truskawkami, całość musi smakować superowo.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...