Świeże truskawki już są! to zrobienie sosu nie sprawi kłopotu :)
Składniki :
Przygotowanie:
przepis stąd
Składniki :
- około 20 dag truskawek
- łyżka octu balsamicznego
- cebulka szalotka drobno pokrojona
- ząbek czosnku, drobno pokrojony
- łyżeczka miodu ewentualnie sok z cytryny
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać olej (łyżkę lub dwie) i zeszklić cebulę.
- Następnie dorzucić czosnek, chwilę razem przesmażyć, po czym dodać truskawki (te małe przekroić na pół, większe na ćwiartki), wlać ocet oraz miód, wsypać szczyptę pieprzu.
- Całość smażyć ok. 10 min. na niedużym ogniu, co jakiś czas lekko mieszając, aby truskawki zachowały jędrność i kształt. Pod koniec spróbować (uwaga gorący!) i wedle własnego smaku można dodać więcej octu.
- Jeśli okaże się, że za słodki, można też dodać trochę soku z cytryny.
Sos można przechowywać w lodówce (w słoiczku) do kilku dni.
przepis stąd
pycha!
OdpowiedzUsuńNiebanalne połączenie, ale musi być pyszne! Pozdrawiam cieplutko! :)
OdpowiedzUsuńWe francuskiej kuchni to wręcz tradycyjne połączenia, które zawsze się sprawdza ;)
OdpowiedzUsuńUleńko co za cudowny sos. Mam ocet balsamiczny, on sam w sobie jest pyszny a w połączeniu z truskawkami, całość musi smakować superowo.
OdpowiedzUsuńDla mnie pychota!
OdpowiedzUsuń