wtorek, 10 grudnia 2019

Sałatka z rukolą i gruszką


Składniki ;

  • duża gruszka
  • połowa opakowania rukoli  ( tj.40 g  )
  • kiść czerwonych winogron bezpestkowych
  • ok. 15 sztuk małych pomidorów
  • spora garść uprażonych pestek słonecznika
  • ok. 2-3 łyżek startego sera Jadel ( ser podpuszczkowy niedojrzewający)- Pilos


Przygotowanie:
  1. Rukolę umyć, dobrze osączyć, podobnie winogrono i pomidorki, gruszkę obrać ze skórki
  2. Pomidorki i winogrono pokroić na połówki, gruszkę w kostkę i pokropić ją lekko sokiem z cytryny
  3. Składniki wymieszać, polać sosem z soku z cytryny, oleju i miodu, posypać ziarnami i serem, ewentualnie ponownie wymieszać.

Świeże pomidorki można ewentualnie zastąpić suszonymi w oleju. Wtedy polać sałatkę olejem w którym były pomidory.
Sałatkę robimy tuż przed podaniem inaczej rukola straci jędrność.
Ewentualnie w ostatniej chwili do wymieszanych składników dodajemy rukolę- tuż przed podaniem na stół.

Składniki na sos:
sok z cytryny, miód, oliwa lub olej

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...