środa, 18 grudnia 2019

Śledzie ze śliwką


            Jeśli lubicie nowe smaki, to mam propozycję dla Was :)
Składniki :


  • 4-5 filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • 100 g śliwek kalifornijskich
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia cebuli
  • 3 goździki
  • pół łyżeczki gorczycy, czarny pieprz
  • olej do zalania śledzi



Przygotowanie:


  1. Śledzie pokroić na 3-4 cm kawałki. Śliwki pokroić w kostkę
  2. Jeśli śliwki są mocno wysuszone, przed pokrojeniem można zalać je gorącą wodą i pozostawić na ok 30 min, następnie odcedzić na sicie
  3. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać miód, koncentrat,  śliwki oraz pieprz; wymieszać i ostudzić
  4. W słoiku układać warstwami: cebula, śledzie itd. Całość zalać olejem. Słoik zakręcić, wstawić do lodówki na 3 dni, żeby smaki się przegryzły.

przepis stąd

7 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam śledzi na słodko, bo podejrzewam, że te są delikatnie słodkawe. Ale nie ukrywam, że czuję się dość zaintrygowana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają na pyszne, spróbuję. Ja zwykle robię z rodzynkami. W tym roku więc będą w dwóch wydaniach.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawie i pysznie rzucę propozycje mężowi, może się skusi :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja akurat śledzi nie lubię, ale myślę że mąż byłby z takich bardzo zadowolony muszę mu zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Baaardzo smakowite i świątecznie pachnące!

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę podsunąć ten pomysł Mamie, ucieszy się!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...