sobota, 29 lutego 2020

Pasztet z grzybami suszonymi



Składniki :

  • 35 dag tłustego karczku
  • 70 dag boczku
  • ok.40 dag wątróbki wieprzowej
  • ok. grzybów suszonych
  • 2 duże jajka
  • ok. 3-4 łyżek bułki tartej
  • mała kajzerka
  • cebula, marchew, 3 ząbki czosnku, kawałek selera
  • sól, pieprz czarny- mielony, 4-5 ziaren pieprzu ziarnistego, liść laurowy
  • przyprawa do mięsa (ryneczek Lidla)
  • gałka muszkatołowa, koperek suszony


Przygotowanie:
  1. Mięsa i wątróbkę gotujemy z liściem laurowym, pieprzem ziarnistym, marchwią, selerem, cebulą i grzybami ( najlepiej namoczyć je dzień wcześniej na noc) 
  2. Wpierw ugotuje się wątróbka, cebula, potem mięsa, warzywa i grzyby i w takiej kolejności je wyjmujemy
  3. Po przestudzeniu wszystko mielimy,(można dwukrotnie) wbijamy roztrzepane jajka,  dodajemy namoczoną i odciśniętą kajzerkę ( ja umieściłam ją w wodzie po moczonych grzybach)
  4. Doprawiamy przyprawami, przeciskamy czosnek i dokładnie mieszamy, gdyby mięso było za suche można dodać kilka łyżek wody w której gotowało się mięso
  5. Przekładamy do natłuszczonej foremki, pieczemy ok. 30-35 min. w temp.170*C

Piekłam w foremce 30 x 12 cm.

5 komentarzy:

  1. Mmmm... tłuściutki i pachnący... Już mi się marzą święta (robię domowy pasztet, ale tylko na jakieś okazje, bom jest kapkę leniwa). Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pasztet , trzeba zrobić na święta. Pozdrawiam serdecznie 💖

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie. Ale narobiłaś smaku. W sklepie wędliny wszystkie jednakowo smakują więc odmiana bardzo kusząca. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię pasztety. Ten na pewno bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...