piątek, 20 marca 2020

Domowy zakwas na biały barszcz

Barszcz biały gotuję często, ale prawie zawsze korzystam z gotowego zakwasu. 
Tym razem ze względu na okoliczności mam więcej czasu i postanowiłam przygotować go sama. 
Jak się uda to na pewno nastawię zakwas na barszcz Świąteczny :)
Będzie na pewno zdrowszy od tego sklepowego.



Tak wygląda zaraz po nastawieniu


Składniki :

  • ok.500 ml letniej wody
  • 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 4 -5 ząbków czosnku
  • łyżka majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:
  1. Do słoja wlać wodę, wsypać mąkę- rozmieszać, by nie było grudek
  2. Dodać liście, zmiażdżone ząbki czosnku, ziele, majeranek- wymieszać
  3. Słój zakryć gazą i wstawić do szafki by nie stał na blacie
  4. Raz dziennie mieszać, po 5-6 dniach zakwas powinien nadawać się do przygotowania barszczu
  5. Po przelaniu do butelek może stać w lodówce do 2 tygodniu.

                         Tak wygląda po trzech dniach od nastawienia.



                                         Po 5 dniach.



                           Po wymieszaniu po 5 dniach.

5 komentarzy:

  1. Już mi ślinka cieknie na taki barszczyk.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo? Ciekawe :)
    A ile mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawione. To chyba przez ogóle zakręcenie pomyłka...

      Usuń
  3. Są składniki, tylko brak najważniejszego- mąki :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyda się, bo taki barszczyk na zakwasie to cudo. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...