Święta Wielkiej Nocy przecież będą i coś pysznego na stole musi się pojawić:)
- 200 g zimnego masła
- 400 g mąki pszennej
- 10 dag cukru pudru
- 4 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka amoniaku
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 1 i 1/2 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
- ponadto słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 120 g płatków migdałowych do posypania wierzchu
Przygotowanie ciasta:
- Przesiać mąkę i proszek, dodać masło, posiekać szybko nożem, aż masa przypominać będzie kruszonkę
- Dodać żółtka, cukier, proszek i amoniak oraz śmietaną- zagnieść ciasto, uformować 2 kule i odłożyć je do lodówki na ok. 30- 50 min.
Przygotowanie bezy:
- Ubić białka z solą na sztywna pianę, dodawać wtedy partiami po łyżce cukru, cały czas ubijając piane, na koniec dodać skrobię i delikatnie wymieszać szpatułką.
Przygotowanie ciasta do pieczenia:
- Formę 22 x 30 cm wyłożyć samo dno papierem do pieczenia, jedną masę rozwałkować i ułożyć na dnie, posmarować połową dżemu
- Następnie wyłożyć na dżem połowę masy bezowej, a na nią połowę płatków migdałowych
- Piec w temp. 160*C przez 40 min
- Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta,(można piec obydwa ciasta jeśli mamy termoobieg), a jeśli pieczemy jedno ciasto po drugim to drugie przygotujmy tuż przed włożeniem do piekarnika
- Placki wystudzić.
Składniki na masę kremową:
- ok.2 szklanek mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi
- pół szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 200 g masła w temp. pokojowej
Przygotowanie kremu i ciasta :
- Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkami, mąką i skrobia, wlać na gotujące mleko, mieszać, gotować do uzyskania gęstego budyniu - wystudzić, przykryć folia spożywczą tak by folia dotykała powierzchni masy budyniowej
- Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce przestudzonej masy budyniowej- utrzeć dokładnie
- Gotowe wystudzone placki przełożyć masą kremową, studzić w lodówce przez co najmniej 3 godz.
- Przed podaniem wyjąć z lodówki, by ciasto i masa zmiękły.
przepis znalazłam w "103 ciasta siostry Anastazjii"
Skorzystałam też ze wskazówek stąd
Oj, takie ciasto musi być obłędne! Pozdrawiam cieplutko! ;)
OdpowiedzUsuńz pewnością jest to pychotka ;D
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam , choć mam gdzieś zapisany przepis . Dobrej przedświątecznej soboty 🐰🐰🐰❤️
OdpowiedzUsuńWspaniały placek z bezą. Zazdroszczę Twojej rodzinie.
OdpowiedzUsuńŻyczę radosnych, pogodnych świąt, Urszulko :)
bardzo lubię to ciasto i bardzo dawno go nie jadłam
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie:) i zapewne tak smakuje.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń