piątek, 10 kwietnia 2020

Pani Walewska - Pychotka

Święta Wielkiej Nocy przecież będą i coś pysznego na stole musi się pojawić:)



Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g zimnego masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku
Składniki na bezę:
  • 4 białka
  • 1 i 1/2 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • ponadto słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 120 g płatków migdałowych do posypania wierzchu

Przygotowanie ciasta:
  1. Przesiać mąkę i proszek, dodać masło, posiekać szybko nożem, aż masa przypominać będzie kruszonkę
  2. Dodać żółtka, cukier, proszek i amoniak oraz śmietaną- zagnieść ciasto, uformować 2 kule i odłożyć je do lodówki na ok. 30- 50 min.
Przygotowanie bezy:
  1. Ubić białka z solą na sztywna pianę, dodawać wtedy partiami po łyżce cukru, cały czas ubijając piane, na koniec dodać skrobię i delikatnie wymieszać szpatułką.
Przygotowanie ciasta do pieczenia:
  1. Formę 22 x 30 cm wyłożyć samo dno papierem do pieczenia, jedną masę rozwałkować i ułożyć na dnie, posmarować połową dżemu
  2. Następnie wyłożyć na dżem połowę masy bezowej, a na nią połowę płatków migdałowych
  3. Piec w temp. 160*C przez 40 min
  4. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta,(można piec obydwa ciasta jeśli mamy termoobieg), a jeśli pieczemy jedno ciasto po drugim to drugie przygotujmy tuż przed włożeniem do piekarnika
  5. Placki wystudzić.
Składniki na masę kremową:
  • ok.2 szklanek mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g masła w temp. pokojowej
Przygotowanie kremu i ciasta :
  1. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkami, mąką i skrobia, wlać na gotujące mleko, mieszać, gotować do uzyskania gęstego budyniu - wystudzić, przykryć folia spożywczą tak by folia dotykała powierzchni masy budyniowej
  2. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce przestudzonej masy budyniowej- utrzeć dokładnie
  3. Gotowe wystudzone placki przełożyć masą kremową, studzić w lodówce przez co najmniej 3 godz.
  4. Przed podaniem wyjąć z lodówki, by ciasto i masa zmiękły.
przepis znalazłam w "103 ciasta siostry Anastazjii"

Skorzystałam też ze wskazówek stąd

6 komentarzy:

  1. Oj, takie ciasto musi być obłędne! Pozdrawiam cieplutko! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. z pewnością jest to pychotka ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam , choć mam gdzieś zapisany przepis . Dobrej przedświątecznej soboty 🐰🐰🐰❤️

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały placek z bezą. Zazdroszczę Twojej rodzinie.
    Życzę radosnych, pogodnych świąt, Urszulko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię to ciasto i bardzo dawno go nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda apetycznie:) i zapewne tak smakuje.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...