poniedziałek, 6 kwietnia 2020

Sernik jagodowy


Składniki na masę serową :

  • 75 dag sera tłustego zmielonego dwukrotnie
  • 25 dag jagód zblendowanych na gładkie puree i przetartych przez sitko
  • 22 dag drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
Święta będą, na pewno będą :)
Może będzie mniej świątecznie, ale tym bardziej warto postarać się o piękny stół i smaczne menu.
Ta kolorowa propozycja będzie na pewno zaskoczeniem dla domowników, a może trafi do nas niespodziewany gość i jego też zaskoczymy :)





Składniki na spód:
  • 50 g roztopionego masła
  • 150 g ciasteczek pełnoziarnistych typu digestive
Przygotowanie spodu:
  1. Ciastka i rozpuszczone masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku
  2. Foremkę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wysypać ciasteczka, wyrównać, docisnąć i wstawić na 30 min. do lodówki.

Przygotowanie sernika:
  1. Jeśli mamy mikser to dajemy wszystkie składniki i łączymy tylko do momentu połączenia, by nie napowietrzać masy
  2. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać
  3. Sernik pieczemy w temp.150*C przez 65-80 min.
  4. Studzimy przy odchylonych drzwiczkach piekarnika, po 12-godzinnym schłodzeniu w lodówce polałam gotową, białą polewą.
przepis stąd

7 komentarzy:

  1. Pięknie wyszedł! Ja boję się serników robić, zazwyczaj mi nie wychodzą, ale takie cudo no kusi, kusi... Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten kolor jagodowym już zachęca do jedzenia. Miłych świątecznych przygotowań 🐰🐰🐰🐰🐰🐰🐰🌷🌷

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowity w tym kolorze - jakby lawenda.
    Jeszcze się z takim nie spotkałam i nawet nie wyobrażałam
    sobie, że można zrobić sernik w takich neonowych kolorach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny kolor! Na pewno też jest pyszny jak ładny. Kocham serniki, ale ostatni mi nie wyszedł. Mnie nie smakował, ale mąż był zachwycony. On lubi "maziaste" serniki:) Przeczytała w internecie aby poniżej pieczonego sernika była blaszka z wodą. Tak zrobiłam i wyszedł sernik-krem. Nie lubię takich.
    Wszystkiego dobrego życzę w te Święta, zdrowia przede wszystkim. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Córka piekła ostatnio sernik nowojorski. Właśnie takim sposobem jak Aniu piszesz. Ale mnie tez bardziej smakują te tradycyjnie pieczone.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...