- ok.1 kg tuszki z królika
- 30 dag podgarla
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka, kawałek selera
- 3 średnie cebule
- 5 ząbków czosnku
- 3 duże jajka
- 1-2 małe kajzerki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek, oregano, papryka mielona ostra, 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu
Przygotowanie :
- Mięsa włożyć do dużego garnka, zagotować i wtedy "zszumować"
- Gotować do miękkości , po zszumowaniu włożyć obrane warzywa, pieprz w ziarnach, liście laurowe, cebule bez krojenia
- Nie pozwolić na zupełne ich rozgotowanie i jeszcze gdy są w miarę twarde wyjąć
- Mięso dogotować, wystudzić, z mięsa królika wyjąć kości i wszystko przemielić- razem z warzywami
- Masę doprawić do smaku przyprawami, wlać roztrzepane jajka i masę dokładnie wyrobić
- Wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia 2 foremki, wyrównać wierzch pasztetów
- Piekłam ok. 1 godz. w temp.180*C
Pasztet jest bardzo delikatny w smaku.
Wszystkim domownikom bardzo smakował :)
Witaj przedświątecznie Ulu
OdpowiedzUsuńCzy zostało jeszcze coś tego pasztetu?
Boże Narodzenie tuż tuż...
Spokojnych, a przede wszystkim zdrowych Wesołych Świąt
i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku.
Niech w tych dniach Twój Anioł Stróż otuli Cię swoim skrzydłem
Zostanie na Święta, bo zrobiłam 2 foremki pasztetu, pozdrawiam Cię Ismeno serdecznie:)
UsuńKiedyś zjadłam pasztet z królika bo myślałam że jest z indyka...!
OdpowiedzUsuńZdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia i wszystkiego najlepszego w Nowym 2021 Roku !
Pozdrawiam