piątek, 26 lutego 2021

Sałatka z czerwonej kapusty



Przygotowanie sałatki nie jest pracochłonne, pozwala zaoszczędzić czas już podczas np. obiadu.

Taki sam przepis wykorzystałam na zrobienie sałatki do słoików z białej kapusty.


Składniki :

  • 3 kg czerwonej kapusty - poszatkowanej
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1/3 szklanki cukru

Składniki na zalewę:
  • 1 i 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
  1. Do zszatkowanej kapusty dodać pokrojona marchew oraz cebulę, wymieszać i posypać odmierzonym cukrem, wymieszać ponownie, pozostawić na 2 godz.
  2. Po tym czasie przygotować z podanych składników zalewę, pola nią kapustę- wymieszać
  3. Wkładać do czystych słoiczków, uciskać kapustę aż pod sam dekielek, jeśli trzeba dodać zalewę ( na pewno trochę nam zostanie), przykryć, zakręcić dekielki. 

Wyszło mi 7 średnich słoiczków.
       Należy przechowywać w chłodnym miejscu, nawet do miesiąca.

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...