wtorek, 23 marca 2021

Pieczeń z kaszą jaglaną



Składniki :
  • ok.50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • pieprz, gałka muszkatołowa, sól, mielona czerwona, ostra papryka
  • łyżeczka cukru rozpuszczona w kilku łyżkach wody
  • smalec do smażenia cebuli

Przygotowanie :
  1. Pokrojoną drobno cebulę oraz pokrojony czosnek przesmażyć na smalcu, wystudzić
  2. Do mięsa dodać kaszę, przestudzona cebulę i czosnek oraz przyprawy i jajka- wymieszać dokładnie
  3. Przełożyć masę do foremki 30 x 12 cm, wyrównać, można posypać mieloną papryką
  4. Piekłam ok. 40 min. w temp. 170 *C

           Myślę, że taka pieczeń może spokojnie pojawić się na świątecznym stole.


2 komentarze:

  1. Super pieczeń , spróbuję. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌷🌷🌷

    OdpowiedzUsuń
  2. No myślę, że dla mojej hurmy mięsożerców to będzie świetny sposób na przemycenie kaszy jaglanej (za którą nie przepadają, a szkoda).

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...