Proponuję prosty, mało pracochłonny przepis na smaczne mięso do chleba :)
Składniki :
- 1,5 kg schabu ( u mnie schab z dzika)
- 2 l.wody na zalewę
- pół szklanki soli
- 1 łyżka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżka majeranku
- 2 liście laurowe
- 5 ząbków czosnku
Przygotowanie:
- Do 2 litrów wody dajemy wszystkie przyprawy i zagotowujemy - studzimy
- Do zimnej zalewy wkładamy mięso i gotujemy przez 5 min. ( pilnować i kiedy woda z mięsem zawrze odliczyć dokładnie 5 min. -wyłączyć)
- Mięso zostawić w gorącej zalewie na 12 godz. po tym czasie ponownie mięso gotować, tym razem przez 10 min.
- Mięso pozostawić na chwilę w gorącej zalewie, wyjąć i wystudzić.
Czy pół szkl soli na dwa litry?
OdpowiedzUsuńtak, pół szklanki na 2 litry wody.
UsuńSuper przepis . Nigdy nie gotowałam w zalewie. Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌺🌺🌺🌷
OdpowiedzUsuńdo kanapek świetny
OdpowiedzUsuń