To ostatni moment by przygotować sobie zdrowotną nalewkę z orzechów.
Już wkrótce orzechy będą za dojrzałe, by posłużyły za surowiec do tej mikstury.
Zerwijmy orzechy dziś, jutro...
- u mnie 17 sztuk zielonych orzechów włoskich
- 500 ml wódki 40 %
Przygotowanie:
- Zielone , niedojrzałe orzechy umyć i pokroić w ósemki
- Wsypać je do słoja 2 l. i zalać wódką- wstrząsnąć, zakręcić dekielkiem i pozostawić w ciemnym miejscu często wstrząsając słojem
- Potem zlać do ciemnych butelek i przechowywać w suchym miejscu.
Używam w problemach gastrycznych jak już nic nie pomaga, ale ponoć ma wiele cennych właściwości. Warto poczytać o tym w internecie...
Są różne przepisy na nalewkę, ale ja od lat robię taką jak podałam.
A gdy jest potrzeba to wlewam na dużą łyżkę nalewkę na którą wcześniej wsypuję trochę cukru i zalewam do pełności łyżki orzechówką. U mnie skutek gwarantowany:)
Moja juz stoi od tygodnia :-) I tak poźniej w tym roku, bo orzechy były bardzo małe nie wiedzieć czemu. Buziaki!
OdpowiedzUsuńta nalewka potrafi uratować życie!
OdpowiedzUsuń