Jeśli lubicie eksperymenty kulinarne, to proponuję przygotować kiszonego kalafiora. Ja zrobiłam po raz pierwszy, ale pewnie nie ostatni.
Jest chrupiący, ciekawy w smaku.
- kalafior
- sól, cukier, czosnek, gałązki kopru, korzeń chrzanu, liść laurowy
Przygotowanie:
- Kalafior rozdrobnić na różyczki i umyć
- Przygotować słoje i zalewę do kalafiorów tj. na 1 litr wody dałam łyżkę soli i łyżeczkę cukru
- Do każdego słoja dałam przyprawy oraz różyczki kalafiora, ucisnęłam i zalałam lekko podgrzaną zalewą, zakryłam dekielkami
- Przykryłam ściereczką i umieściłam w ciepłym miejscu
- Po 2 tygodniach mój kalafior wyglądał tak
Jeśli chcemy przetrzymać kiszonkę dłużej słoje powinno umieścić się w chłodnym miejscu.
Kiedyś też kisiłam kalafior i rzeczywiście jest smaczny,ale jednak wolę klasyczne ogórki :)
OdpowiedzUsuńOgórki czy kapusta kiszona smakują mi bardziej niż kalafior, ale to zrobiłam dla odmiany. To nowy smak, całkiem niezły...
Usuńpozdrawiam serdecznie:)
To przepis dla mnie, dziekuje:)
OdpowiedzUsuń