sobota, 23 grudnia 2023

Sernik tradycyjny na cieście

 Składniki na ciasto:

  • 2 płaskie szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 żółtko plus jedno całe jajko
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%, jeśli ser such może być więcej
  • 200 g margaryny Kasi

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera tłustego w kostce do zmielenia 
  • 7 jaj
  • 1 duży budyń
  • 120 g masła
  • 1 szklanka plus 3/4 szklanki cukru



Przygotowanie;
  1. Wpierw przygotować ciasto na spód sernika
  2. Zimną margarynę najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać pozostałe składniki i szybko połączyć je mokrymi rękoma
  3. Włożyć do lodówki ( najlepiej na kilka godzin), potem rozwałkować ciasto, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfance, nakłuć i piec do zarumienienia w temp.180*C
  4. W czasie gdy ciasto się piecze mielimy ser
  5. Żółtka ucieramy ze szklanką cukru, (pozostałe 3/4 dodamy podczas ubijania białek) dodajemy miękkie masło i ciągle ucieramy
  6. Dosypujemy budyń i po łyżce zmielonego sera
  7. Białka ubijamy z pozostałym cukrem i gdy wkręcimy już ser i budyń dodajemy ostrożnie ubite białka i wkręcamy najlepiej łyżką
  8. Na upieczony spód rozkładamy masę serową, wyrównujemy wierzch
  9. Pieczmy w foremce najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia.


Piekłam w foremce 25 x 32 cm


6 komentarzy:

  1. Czy mozna z sera wiaderkowego ?Ulu, Radosnych, zdrowych świąt Bożego Narodzenia ,pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam dzisiaj sernik bez pieczenia. Ale mam ochotę na taki fajny pieczony.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie dzisiaj piekłam sernik o podobnych proporcjach. Każdy sernik jest pyszny. Pozdrawiam serdecznie 🎄🎄🎄🎄🎄🎄

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie. Może kiedyś uda się wypróbować ten przepis. Urszulko życzę zdrowych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiego dobra w nowym roku.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...