Składniki na ciasto:
- 2 płaskie szklanki mąki pszennej typ 500
- 1 żółtko plus jedno całe jajko
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%, jeśli ser such może być więcej
- 200 g margaryny Kasi
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera tłustego w kostce do zmielenia
- 7 jaj
- 1 duży budyń
- 120 g masła
- 1 szklanka plus 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie;
- Wpierw przygotować ciasto na spód sernika
- Zimną margarynę najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać pozostałe składniki i szybko połączyć je mokrymi rękoma
- Włożyć do lodówki ( najlepiej na kilka godzin), potem rozwałkować ciasto, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfance, nakłuć i piec do zarumienienia w temp.180*C
- W czasie gdy ciasto się piecze mielimy ser
- Żółtka ucieramy ze szklanką cukru, (pozostałe 3/4 dodamy podczas ubijania białek) dodajemy miękkie masło i ciągle ucieramy
- Dosypujemy budyń i po łyżce zmielonego sera
- Białka ubijamy z pozostałym cukrem i gdy wkręcimy już ser i budyń dodajemy ostrożnie ubite białka i wkręcamy najlepiej łyżką
- Na upieczony spód rozkładamy masę serową, wyrównujemy wierzch
- Pieczmy w foremce najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam w foremce 25 x 32 cm
Czy mozna z sera wiaderkowego ?Ulu, Radosnych, zdrowych świąt Bożego Narodzenia ,pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMoże sie sprawdzić Mój Ulubiony z wiaderka.
UsuńRobiłam dzisiaj sernik bez pieczenia. Ale mam ochotę na taki fajny pieczony.
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj piekłam sernik o podobnych proporcjach. Każdy sernik jest pyszny. Pozdrawiam serdecznie 🎄🎄🎄🎄🎄🎄
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Może kiedyś uda się wypróbować ten przepis. Urszulko życzę zdrowych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiego dobra w nowym roku.
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten sernik
OdpowiedzUsuń